Yaşlı kronik obstrüktif akciğer hastalarına verilen eğitimin inhalasyon cihazı kullanım becerileri ve solunum fonksiyonlarına etkisi
The effect of training given to elderly patients with copd on their skills to use inhaler and their pulmonary functions
- Tez No: 330052
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, yaşlı hastalar, inhalasyon cihazı kullanma becerisi, solunum fonksiyon testi, hasta eğitimi, Chronic obstructive pulmonary disease, elderly patients, inhaler using skill, pulmonary function test, patient education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışma, yaşlı kronik obstrüktif akciğer hastalarına verilen eğitimin inhalasyon cihazı kullanım becerileri ve solunum fonksiyonlarına etkisini belirlemek amacıyla ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel olarak yapılmıştır. Çalışma, 01 Ocak-30 Haziran 2011 tarihleri arasında Zonguldak ilinde bir devlet hastanesinde 80 hasta ile gerçekleştirilmiştir.Çalışma verileri ?Hastayı Tanıtıcı Bilgi Formu, İnhalasyon Cihazı Kullanma Beceri Çizelgesi, Solunum Fonksiyon Testi? aracılığıyla elde edilmiştir. Çalışma kapsamına alınan hastalar, deney ve kontrol olarak iki gruba ayrılmıştır. Deney grubunda yer alan hastalara çalışma süreci içinde gün aşırı olmak üzere üç kez inhalasyon cihazı kullanımı eğitimi verilmiş, eğitim öncesinde ve sonrasında inhalasyon cihazı kullanım becerileri ve solunum fonksiyonları değerlendirilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel metodlar, ki-kare testi, bağımsız gruplarda t-testi ve iki eş arasındaki farkın önemlilik testi kullanılmıştır.Çalışmada deney ve kontrol gruplarındaki hastalar tanıtıcı özellikler ve hastalığa ilişkin özellikler açısından karşılaştırıldığında, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0.05).Çalışma kapsamına alınan hastaların ön test- son test solunum fonksiyon testi ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Deney grubunda yer alan hastaların eğitim öncesine ve kontrol grubu hastalarına göre eğitim sonrası inhalasyon cihazı kullanma becerilerinin geliştiği ortaya çıkmıştır.Çalışmada deney grubu hastalarına verilen inhalasyon cihazı kullanımına yönelik eğitimin hastaların inhalasyon cihazını doğru şekilde kullanımını artırdığı ancak solunum fonksiyonları üzerine etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study conducted with pretest-posttest control group as quasi-experimental is to determine the effect of training given to elderly patients with COPD on their skills to use inhaler and their pulmonary functions. The study was conducted with 80 patients in a state hospital in Zonguldak between 01 January and 30 June 2011.?Patient Descriptive Information Form, Inhaler Using Skill Chart, and Pulmonary Function Test? were used to obtain data of the study. Patients included in the study were divided into two groups: experimental and control groups. Training of Inhaler Use was given to the patients in experimental group three times every other day during the study, inhaler using skills and pulmonary functions were evaluated before and after training. Data was collected by face-to-face interview method. To evaluate the data, descriptive statistical methods, chi-square test, independent samples t-test, and paired samples t-test were used.In the study, no statistically significant difference between the groups was determined when patients in experimental and control groups were compared in terms of descriptive features and disease-related properties (p>0.05).It was determined that there was no statistically significant difference between measurements of pretest-posttest pulmonary function test of patients included in the study (p>0.05). It was revealed that inhaler using skills of patients in experimental group developed after training compared to those before the training and patients in control group.The study concluded that the training of inhaler use given to patients in experimental group increased their rate of using the inhaler correctly; however this situation had no effect on pulmonary functions of patients.