Trimetazidin'in nöronal ve glial hücreler üzerindeki muhtemel nöroprotektif ve nörodejeneratif potansiyellinin belirlenmesi
The determination of possible neuroprotective and neurodegenerative potentiality of trimetazidine on neuronal and glial cells
- Tez No: 330066
- Danışmanlar: PROF. DR. AKÇAHAN GEPDİREMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Nöroloji, Pharmacy and Pharmacology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Trimetazidin, Nöron, Glial, Hücre Kültürü, Apopitozis, MTT, Trimetazidine, Neuron, Glial, Cell Culture, Apoptosis, MTT
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Trimetazidin, anti-iskemik ve anti-anjinal bir ajandır. Baş dönmesi, kulak çınlaması gibi endikasyonlarda kullanılan Trimetazidin'in (TMZ) mitokondrial stabilizatör olduğu ve aynı zamanda hipoksi veya iskemi durumlarında yağ asidi oksidasyonunu engelleyerek hücre içi ATP (Adenozin trifosfat) seviyesinin düşüşünü önlediği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Genellikle hücreleri hipoksik koşullardan koruyan maddelerin nöroprotektif etki de gösterebileceği bilinmektedir. TMZ'nin kulak çınlaması gibi sensörinöral rahatsızlıklarda yararlı etkilerinin olduğu fark edildiği gibi aksine santral sinir sistemi üzerine nöroleptik ilaçların yan etkilerinden olan hareket bozukluklarına benzer yan etkilerinin olduğu da görülmüştür.Bu çalışmada, TMZ'nin nöronlar ve glial hücreler üzerindeki potansiyel koruyucu ve toksik etkileri; hücrelerin morfolojik değişiklikleri değerlendirilerek, canlılık oranlarının karşılaştırılması için MTT testi yapılarak, apopitozis oranlarının belirlenmesi için floresan boyama yapılarak ve apopitotik belirteçlerden olan kaspaz-3 miktarları karşılaştırılarak araştırılmıştır. Hücrelerde oksidatif stres ve buna bağlı dejenerasyon oluşturmak için hidrojen peroksit (H2O2) ve aşırı uyarım sonucu eksitotoksisiteye neden olan mono sodyum glutamat (MSG) kullanılmıştır.Sonuç olarak, TMZ'nin nöronal ve glial hücreleri H2O2 ve MSG ile indüklenen hücre ölümüne karşı anlamlı derece koruduğunu ve TMZ'nin bu hücreler üzerindeki toksisitesinin de çok yüksek dozlarda oluştuğunu bulduk. Bu sonuçlardan dolayı TMZ'nin nörodejeneratif hastalıklarda tedavi seçeneklerine katılabileceğini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
TMZ is an anti-ischemic and anti-anginal agent. Scientific studies have shown that trimetazidine is mitochondrial stabilizer used for indications such as dizziness, tinnitus and also shown that in cases of hypoxia or ischemia prevents decreasing of intracellular level of ATP by blocking the oxidation of fatty acids. Generally, substances are known protecting the cells against hypoxic conditions, may show some neuroprotective effect. In sensorineural disorders such as tinnitus, beneficial effects of TMZ was noticed, unlikeon the central nervous system, such as movement disorders, which is on the side effects of neuroleptic drugs with similar side effects were observed.In this study, potential protective and toxic effects of TMZ on neurons and glial cells, the morphological changes of cells evaluated by MTT assay to compare rates of vitality, for the determination of rates of apoptosis and apoptotic markers by fluorescent staining was investigated by comparing the amounts of caspase-3. To form oxidative stress and thus degeneration in cells, we used H2O2 and MSG that causes excitotoxicity with excessive excitation.As a result, we found that toxic dose of trimetzidine is very high, and trimetazidine significantly protects neuronal and glial cells against cell death induced by H2O2 and MSG. Because of these findings, we suggest that trimetazidine may participate in the treatment options for neurodegenerative diseases.