Bolu İli merkezinde gastroözofageal reflü hastalığı prevalansı
Gastroesophageal reflux disease prevelance in centrum of Bolu Province
  1. Tez No: 330071
  2. Yazar: RAMAZAN ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. ÜLKÜ DAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Halk Sağlığı, Gastroenterology, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Gastroözofageal Reflü Hastalığı, Prevalans, Bolu, Gastroesophageal reflux disease, Prevalence, Bolu
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bolu İli Merkezinde Gastroözofageal Reflü Hastalığı PrevalansıGastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) mide içeriğinin özofagusa kaçışının semptomlar ve/veya mukozal yaralanma oluşturması sonucu oluşan kronik bir hastalıktır. Gastrointestinal sistemin sık rastlanan bir hastalığıdır. Toplumun farklı kesimlerinde farklı yüzdelerde görülmekte olup haftada en az bir kez pirozis ve/veya regurjitasyon görülmesine göre sıklığı % 4 ile % 20 arasında değişkenlik göstermektedir. Türkiye'de ise hastalık epidemiyolojisi hakkında sınırlı sayıda çalışma vardır.Örneklem büyüklüğü, Bolu'da yaşayan 20-70 yaş arası popülasyon içerisinden gastroözofageal reflü hastalığı prevalansının % 20 olduğu varsayılarak % 5 standart sapma ile 323 kişi olarak hesaplandı. Red ve katılım kriterlerini karşılayamama olasılığı göz önüne alınarak örneklem büyüklüğü % 20 artırıldı ve çalışma kapsamında 388 kişi sistemik rastgele örnekleme yöntemi ile aile hekimliği sistemi kayıtlarına göre belirlenen bölgelerden seçildi. 328 kişi ile anket tamamlanabildi. İstatistiksel değerlendirmeler yapılırken Ki-Kare ve Student T testleri kullanıldı.Çalışmaya katılan bireylerin % 47,3'ü erkek (n=155), % 52,7'si kadın (n=173)'dır. Yaş ortalaması 41,5±13,7 yıl, boy ortalaması 1,66 ±0,08 metre, vücut ağırlıkları ortalaması 72,5±11,67 kg, vücut kitle indeksi 26,28±4,09 kg/m² olarak bulunmuştur. % 76,5'i (n=251) evli, % 20,1'i (n=66) hiç evlenmemiş, % 3,4'ü (n=11) boşanmış/dul olarak belirlenmiştir. % 38,7'si (n= 127) düşük, % 30,8'i (n=101) orta ve % 30,5' i (n= 100) yüksek sosyoekonomik düzeye sahiptir.GÖRH semptomlarından haftada en az iki kez hafif veya haftada en az bir kez orta-ağır şiddetli; pirozis sıklığı % 2,75, regurjitasyon sıklığı % 5,2, pirozis ve regurjitasyon sıklığı % 2,75 ve GÖRH prevalansı % 10,7 olarak saptandı (95% CI). Bulunan GÖRH prevalansının batı ve doğu ülkeleri arasında saptanan değerler arasında yer aldığı görüldü. GÖRH'lü olguların % 60'ı pirozis ve/veya regurjitasyon yakınmalarıyla daha önce sağlık kurumuna başvurmuştu. Pirozis ve regurjitasyon yakınmaları; nonkardiyak göğüs ağrısı (% 20,4), disfaji (% 22,9), dispepsi (% 57,1), mide ağrısı (% 68,6) odinofaji (% 35,7), seste kabalaşma (% 17), alerji (% 22,8), astım (% 11,4) semptomları arasında anlamlı ilişkili saptanmıştır (p0,5).
Özet (Çeviri)
Gastroesophageal Reflux Disease Prevelance in Centrum of Bolu ProvinceGastroesophageal reflux disease (GERD) is a chronic disorder caused by the reflux of gastric content into the esophagus and lead to symptoms or mucosal injury. GERD is a common disease of upper gastrointestinal tract. The prevalence of GERD, defined as heartburn and/or regurgitation at least 1 day a week, has been estimated at 4?20% and change by different populations. In Turkey, there is a limited number of studies for this disease epidemiology.We used the government-supported primary health-care system to draw a random sample of adults 20 to 70 years of age. Assuming a maximum GERD prevalence of 20% in this population, our required sample size was 323 adults (using a 95% CI with worst acceptable SD of ±5%). We randomly selected 388 addresses, which was 20% higher than the required number of participants, to account for the ineligibility of potential participants. We completed our questionnaire with 328 people. We used ki-square and student t test for stastistical analysis.Mean age is 41,5±13,7 years, mean height is 1,66 ±0,08 meter, mean BMI is 2,5±11,67 kg/ m², 76,5% (n=251) of people are married, 20,1% (n=66) are single and 3,4% (n=11)are divorced. Socioeconomic status is described by using education status and occupation. 127 people (38,7%) have low socioeconomic status, 101 people (30,8%) have moderate and the rest 100 people (30,5%) have low socioeconomic status.The prevalence of mild symptoms at least two day a week or moderate/severe symptom at least one day a week was; 2,75% for heartburn, 5,2% for acid regurgitation 2,75% for either symptom and 10,7 for GERD (95% CI). The prevalence of GERD in bolu was between the western and east countries. 60% of GERD patients gone to hospital because of heartburn and/or regurgitation sypmtoms. Heartburn and regurgitation were associated with noncardiac chest pain (20,4%), dysphagia (22,9%), dyspepsia (57,1%), odynophagia (35,7%), hoarseness (17%), epigastric pain (68,6%), asthma (11,4%), allerji (22,8%) but not with body mass index, age, gender, marital status, socioeconomic status in both symptom groups.