Alevi kimliğinin internet sitelerindeki temsili ve analizi
The representation and the analysis of Alevi identity on the websites
  1. Tez No: 330113
  2. Yazar: BURAK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ERJEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Kimlik, İnternet, Modernleşme, Kamusal Alan, Alevism, Identity, Internet, Modernization, Public Sphere
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, Alevi kimliğinin internet sitelerindeki temsilini incelemek amacıyla Cem Vakfının ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin resmi internet siteleri analiz edilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde kavramsal çerçeve sunulmuştur. Kavramsal çerçevede Aleviliğin dini yapısı ve siyasal tarihi, Alevilerin modernleşme süreci, Alevi kimliği üzerine yapılan yorumlar ve yeni medya kavramı incelenmektedir. İkinci bölümde araştırmanın yöntemi açıklanmaktadır. Bu bölümde çalışmanın araştırma tekniğinin içerikanalizi olduğu belirtilmektedir. Ayrıca bu bölümde, Cem Vakfı?nın ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin resmi internet sitelerinin, iki sivil toplum kuruluşunun Aleviliği farklı tanımladıkları için seçildiği ifade edilmektedir. Araştırmanın üçüncü bölümünde Cem Vakfı?nın ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin resmi internet siteleri analiz edilmektedir. Bu bölümde, Alevi kimliği üzerine yapılan yorumlardan hareketle oluşturulan kategorilere yer verilmiştir. Ardından, her iki site için genel değerlendirme yapılmıştır. Son olarak, Cem Vakfının ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin resmi internet siteleri karşılaştırılmıştır. Alevi kimliği üzerine yaptıkları tanımlamalar arasındaki farklar ve benzerlikler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, official sites of Pir Sultan Abdal Cultural Association and Cem Foundation are analyzed in order to examine the representation of Alevi identity on websites.In the first chapter, conceptual framework of the study are introduced. In the conceptual framework, the religious structure and the political history of Alevism, the modernization process of Alevis, discussions concerning Alevi identity and the concept of new media are viewed. In the second chapter, the methodology of this research is explained. In this chapter it is emphasized that research method of this study is content analysis. In addition, in this chapter it is expressed that official sites of Pir Sultan Abdal Cultural Association and Cem Foundation are determined as research subjects, because these two non-governmental organizations assert different points of view about Alevism.In the third chapter, official sites of Pir Sultan Abdal Cultural Association and Cem Foundation are analysed. In this chapter, categories composed from Alevi identity definitions are discussed. Analyses for both websites is followed. Finally, official sites ofPir Sultan Abdal Cultural Association and Cem Foundation are compared. Differences and similarities between Alevi identity definitions on websites are mentioned.