Sosyal kimlik ve iyi oluş ilişkisi: Kahramanmaraş-Elbistan Alevileri örneği
Social identity and well-being: The sample of Kahramanmaraş-Elbistan Alevis
- Tez No: 330115
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP ARSLAN AKFIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kimlik, Özdeşleşme, Algılanan Ayrımcılık, İyi Oluş, Bireysel Destek, Grup İçi Dayanışma, Alevilik, Social Identity, Identification, Perceived Discrimination, Well-Being, İndividual Support, Intergroup Solidarity, Alevis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, grupla özdeşleşme düzeyinin, gruba yönelik algılanan baskı ve ayrımcılık durumlarında, grup içi bireysel destek ve grup içi dayanışma algılarına bağlı olarak, grup üyelerinin kendini kabul ve çevresel hâkimiyet boyutlarında iyi oluşlarını ne şekilde etkilediğini araştırmaktır.Çalışma, Kahramanmaraş-Elbistan'da yaşayan 402 yetişkin Alevi ile yürütülmüştür. Katılımcılara, Alevilikle Özdeşleşme Ölçeği, Algılanan Grup içi Bireysel Destek Ölçeği, Ayrımcılık Algısı Ölçeği, Alevilere Yönelik Sosyal Baskı Algısı Ölçeği, Algılanan Grup İçi Dayanışma Ölçeği, Duygudurumu Ölçeği, Kendini Kabul ve Çevresel Hâkimiyet Boyutlarında İyi Oluş ölçekleri uygulanmıştır.Analiz aşamasında, SPSS 13 kullanılarak çoklu düzenleyicili regresyon analizi ve anlamlı çıkan değişkenler için basit eğri testi yapılmıştır.İlk olarak, Alevi kimliğiyle özdeşleşme ve iyi oluş arasındaki ilişki bireysel düzeyde incelenmiştir. Buna göre, bulgular, özdeşleşme ve bireysel destek değişkenlerinin kendini kabul ve çevresel hâkimiyet boyutlarını anlamlı şekilde yordadığına işaret etmekte; özdeşleşme, ayrımcılığın ve bireysel desteğin yüksek olduğu koşul ile ayrımcılığın düşük, bireysel desteğin yüksek olduğu koşulda, kendini kabul ve çevresel hakimiyet boyutunda iyi oluşu anlamlı şekilde yordamaktadır.İkinci olarak, Alevi kimliğiyle özdeşleşme ve iyi oluş arasındaki ilişki grup düzeyinde araştırılmıştır. Buna göre, bulgular, özdeşleşme ve grup dayanışması değişkenlerinin kendini kabul ve çevresel hakimiyet boyutlarını anlamlı şekilde yordadığını göstermekte; özdeşleşme, sosyal baskının ve grup içi dayanışmanın yüksek olduğu koşul ile sosyal baskının düşük, grup içi dayanışmanın yüksek olduğu koşulda kendini kabul ve çevresel hâkimiyet boyutlarında iyi oluşu anlamlı şekilde yordamaktadır. Sonuçlar, ilgili literatür bulguları eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the level of group identification, perceived pressure and discrimination cases for the group, individual support and group solidarity within the group, depending on perceptions, self-acceptance and environmental mastery dimension of the group members how best to analyze the effects of the occurrence.The study was carried out with 402 adult participants of the Alevis who lives in Kahramanmaras-Elbistan. Identification Scale with Alevis, Scale of Perceived Group in the Individual Support, Perception of Discrimination, Perception of Societal Pressure for participants of Alevis, Scale of Perceived Intergroup Solidarity and Well-Being Scale were applied to participants.In the analysis stage, Moderated Multiple Regression and The test variables were significant for the Simple Slope Test with using SPSS 13.First, the Alevis identity at the individual level of identification and examined the relationship between well-being. Accordingly, the identification and dimensions of individual support variables significantly predicted self-acceptance and mastery; identification, segregation and discrimination in the individual with the condition that support high-low, with high individual support conditions, self-acceptance and mastery dimension significantly predicted well-being.Second, the level of Alevis identity of the group investigated the relationship between identification and well-being. Accordingly, the identification of group solidarity and self-acceptance and mastery variables significantly predicted the size of identification, social pressure and group solidarity and social conditions of high pressure is low, the conditions of high intergroup solidarity, self-acceptance and mastery dimension significantly predicted well-being. The results are discussed along with the related findings.