Antalya ili özelinde göç ve terörizm ilişkisinin zamansal ve mekânsal analizi
The relationship between immigration and terrorism in the case of Antalya province analysis of the temporal and spatial
  1. Tez No: 330118
  2. Yazar: MEHMET CANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Terör, Antalya, Kentleşme, Gettolaşma, Migration, Terror, Antalya, Urbanization, Ghettoization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Göç hareketleri insanlık tarihi kadar eski olan kalıcı yer (coğrafi) değişiklikleridir. Dünya genelinde teknoloji ve sanayi alanındaki gelişmelerin yaşanması, iletişim ve ulaşımın imkânlarının kolaylaşması sonucunda göçler de yoğunluk kazanmıştır. Ülkemizde göç hareketleri kentleşmeyi başlatan unsur olarak yoğun olarak 1950'li yıllarda başlamış ve 1980'li yıllardan sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden yurdun batı bölgelerine doğru terör sebebiyle yoğunluk kazanmıştır. Ani ve hazırlıksız bir şekilde yapılan bu göçler çarpık ve plansız kentleşmeye neden olmuştur. Göçler sonucunda kentlerde oluşan göçmen grupları fiziksel, ekonomik imkânsızlıklar, psikolojik ve sosyo-kültürel nedenler ve ailevi yetersizliklerinden dolayı terörizmin sosyo-psikolojik zemini haline gelerek terör örgütleri tarafından istismar edilmişlerdir. Benzer sosyo-kültüre sahip göçmenlerin kentlerde aynı mahallelerde toplanmaları homojen ve dışa kapalı gettoların oluşmasına neden olmuştur. Bu durum örgütlerin faaliyetlerini kolaylaştırmıştır. Bu çalışmada da yukarıdaki önermeden hareketle ülke ortalaması üzerinde ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan yoğun göçler almakta olan Antalya ilinde yaşanan terör olaylarının verileri ışığında göçün bu şehirde ne şekilde ve nasıl etki etki ettiğinin araştırılması ve çözüm önerileri getirilmesidir.
Özet (Çeviri)
The migration is the permanent geographical changes that are as old as the history of the human itself. The migration has gained momentum as a result of the development in the technology and industry, and the ease of communication and transportation. In Turkey the migration started in 1950s as the factor starting the urbanization and after 1980s the migration from East and Southeast Anatolia into the Western Turkey emerged owing to terror. These sudden and unprepared migrations caused irregular and unplanned urbanization. And the groups of migrants in cities that arose as a result of the migrations were abused by terrorist organization becoming the socio-psychological ground because of physical, economical, psychological and socio-cultural deficiencies. The gathering of the migrants with similar socio-cultural background led to the formation of uniform and closed to outside ghettos. And this circumstance made it easy for the gangs to move actively. In this study is about the province of Antalya which is receiving migration over national average and intense immigration from Eastern and Southeastern Anatolia and this study aim that in what way and how the impact of migration effects in this city that is to investigate and propose solutions from the light of terrorist events in Antalya..