Almanya'da İslam ve Müslümanlar: Bavyera örneği
Islam and the Muslims in Germany: The example of Bavaria
  1. Tez No: 330134
  2. Yazar: BÜLENT KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BOZKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, İslam, Müslümanlar, Bavyera, Avrupa, İslami Organizasyonlar, Cami Dernekleri, Germany, Islam, Muslims, Bavaria, Europe, Islamic Organizations, Mosque-Associations
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Almanya'da İslam ve Müslümanlar ?Bavyera Örneği? isimli Yüksek Lisans tezim üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Avrupa'nın tarihsel gelişimini ana hatlarına girmeden yüzeysel olarak anlattıktan sonra, Avrupalıların İslamiyet'le tanışmalarını ve Müslümanların günümüzde Avrupa ülkelerindeki durumunu ele aldım. Endülüs'te neredeyse 800 yıl süren İslam hakimiyeti hakkında bilgi verdikten sonra, Sicilya'da yaklaşık 250 yıllık İslam hakimiyetinin tarihsel gelişimi hakkında bilgiler verdim. Birinci bölümün sonunda ise Güneydoğu Avrupa'da bulunan Arnavutluk ve Bosna-Hersek devletlerinin tanıtımını yaparak, İslam'ın bu ülkelerdeki gelişimini değerlendirdim.Tezimin ikinci bölümünün başında Almanya'nın tarihi ve coğrafi özellikleri hakkında bilgi verdikten sonra, Almanların İslam ve Müslümanlarla ilk temaslarını, bu temasların tarihsel gelişimini ve Alman toplumuna etkilerini anlattım. Başlangıçtan günümüze Alman-İslam ilişkilerini değerlendirdiğim tezimin bu bölümünde, Almanya'da yaşayan Müslümanların ve onlar tarafından kurulmuş İslami organizasyonların tarihsel gelişim ve tanıtımını yaptım.Tezimin üçüncü ve son bölümüne ise, Bavyera Eyaletinin Tarihsel gelişimi ve Coğrafi özelliklerine dair bilgiler vererek başladım. Bavyera Eyaletinin İslam'la tanışmasını da incelediğim tezimin bu son bölümünde, Bavyera'da faaliyet gösteren İslami organizasyonların tanıtımını ve DİTİB'e bağlı cami derneklerinde din görevlisi olarak hizmet veren İmamlardan almış olduğum bilgileri değerlendirdim. Son olarak ta 2010-2011 eğitim-öğretim sezonunun ilk yarıyılında stajyer öğretmen olarak katıldığım ve Bavyera Eyaletinde pilot proje olarak uygulanmakta olan İslam din dersleri hakkında bilgiler verdim.
Özet (Çeviri)
My master thesis, entitled ?Islam and the Muslims in Germany ? The Example of Bavaria?, is consisting of three sections. In the first section, I describe the Europeans? first contact with Islam and the situation of Muslims in contemporary European countries ? without analyzing the main features of the historic development of Europe, only giving superficial information. After providing information about the almost 800 years long lasting domination of Islam in Endülüs, I give information about the historic development of the almost 250 years long lasting domination of Islam in Sicily. In the end of the first section, I intorduce Albania and Bosnia and Herzegovina, which are located in Southeast Europe, and after that I analyze the development of Islam in these countries.In the beginning of the second part of my thesis, I give information about Germany?s historic and geographic features, then I describe the Germans? first contact with Islam and with Muslims, the historic development of this interaction and its influence to the German society. In this part of my thesis, in that I analyze the German-Islamic relations from the beginning to our days, I introduce the Muslims living in Germany and the Islamic organizations they founded, providing their historic development.In the third and last part of my thesis, I begin with providing the historic development and geographic features of Bavaria. In this last section I also analyze the Bavarian state?s first contact with Islam, and furthermore, I introduce the Islamic organizations, which are active in Bavaria. Moreover, I evaluate information gathered from the imams of mosque-associations that are bound up with DITIB. Last, but not least, I provide information about the Islamic relgious education, being a pilot project in Bavaria, and in that I interned as a teacher in the first half of the 2010-2011 school year.