Feyza Hepçilingirler'in hayatı, sanatı ve eserleri
The life, art and the works of Feyza Hepçilingirler, author
  1. Tez No: 330151
  2. Yazar: BETÜL ÖZTOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN BUTTANRI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feyza Hepçilingirler, Öykü, Roman, Türkçe ?Off, Feyza Hepçilingirler, Story, Novel, Turkish ?Off
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 490
Özet
Feyza Hepçilingirler, son dönem öykücülerimiz arasında yer almaktadır. Ancak günümüzde öykülerinden daha çok yapmış olduğu dil çalışmalarıyla tanınmaktadır. Çalışmamızın amacı, Feyza Hepçilingirler'in hayatı ve sanatı hakkında bilgi vermek ve bugüne kadar çıkarmış olduğu öykü, roman ve çocuk eserlerini her yönüyle incelemektir.Çalışmamız giriş ve sonuç dışında iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında öykü ve roman türünün gelişiminden kısaca bahsedilip çocuk eserlerinin özellikleri verilmiş ve Feyza Hepçilingirler'in edebiyatımızdaki yeri ile çalışmamızın planına değinilmiştir. İlk bölümde, Feyza Hepçilingirler'in hayatı, sanatı üzerinde durulmuş ve eserleri kısaca tanıtılmıştır. Çalışmamızın esas kısmı olan ikinci bölümde ise, Hepçilingirler'in eserleri (her tür kendi içinde) kronolojik bir sırayla, roman ve öykü sanatına uygun olarak incelenmiştir. Çalışmamızda Hepçilingirler'in eserleri esas alındığından, metne dönük bir inceleme yapılmış ve metinlerden yer yer örnekler verilmiştir. Sonuç kısmında elde edilen dikkate değer bilgilere değinilmiştir.Hepçilingirler'in öykülerinde ve romanlarında, yalnızlık ve hüzün iki ana tema olarak karşımıza çıkmaktadır. Kahramanlarının büyük bir kısmını kadınlar, yaşlılar ve çocuklar oluşturmaktadır. Olaylar, genelde yazarımızın memleketi olan Ayvalık'ta ve gençliğini geçirdiği İzmir'de geçmektedir. Anlatma zamanı ise çoğunlukla, 1980 yılından günümüze kadar olan süreci kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Feyza Hepçilingirler has taken place among the story writers of the last period of time. Today, however, she has been known with her studies on Turkish Language more than stories she wrote. It is the aim of our study to provide the information about the life and art of Feyza Hepçilingirler and to examine all aspects of her stories, novels and the works for children issued so far.Our study consists of two parts except introduction and result. In the introduction part, the development of the type of story and novel is briefly mentioned and the features of her works written for children are stated and also Feyza Hepçilingirler?s place in our literature and the plan of our study are referred. In the first part, the life and art of Feyza Hepçilingirler have been focussed and her works of art have been shortly introduced. In the second part, that is the main part of our study, Feyza Hepçilingirler's works (each type within itself ) in a chronological order have been examined in accordance with the art of novel and story. For our study based on Feyza Hepçilingirler?s works, our literary review has been intended for the text and the examples of the texts have been given. In the result part, the remarkable information obtained has been mentioned.In Hepçilingirler stories and novels, loneliness and sadness appear as two main themes. A large portion of her heroes consists of women, the old and children. The events have been often lived in Ayvalık, where our author is homeland, and in İzmir where our author lived her youth. The time being lived in her works covers the period from 1980 to the present day.