Feyza Hepçilingirler'in hikayelerinde insan
Human in the stories of Feyza Hepçilingirler
- Tez No: 289517
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feyza Hepçilingirler, hikâye, kadınlar, erkekler, çocuklar, Feyza Hepçilingirler, stories, women, men, children
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
?Feyza Hepçilingirler'in Hikâyelerinde İnsan? başlığı altında hazırlanançalışma iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde hikâyenin tanımı, tarihçesi ve hikâyenin Türk edebiyatındagelişimi hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde Feyza Hepçilingirler'in hayatı ve eserleri hakkındaki bilgileryer almaktadır.İkinci bölüm ?Feyza Hepçilingirler'in Hikâyelerinde İnsan? isimli bölümdür.Bu bölüm de kendi içerisinde üç alt başlığa ayrılmıştır.Birinci başlıkta Feyza Hepçilingirler'in hikâyelerinde yer alan kadınkahramanlara yer verilmiştir. Kadın kahramanları incelerken kadınlar; akrabalıkbağlarına, sosyal durumlarına, mesleklerine, yaşlarına ve kurgusal olmalarına göretasnif edilmiştir.İkinci başlık altında Feyza Hepçilingirler'in hikâyelerinde yer alan erkekkahramanlar ele alınmıştır. Tıpkı kadınlar gibi erkek kahramanlar da; akrabalıkbağlarına, sosyal durumlarına, mesleklerine, yaşlarına ve kurgusal olmalarına göregruplara ayrılarak incelenmiştir.Üçüncü kısımda hikâyelerde geçen çocuk kahramanlar ele alınmıştır. Çocukkahramanlar, kız ya da erkek ayrımına gitmeden tek başlık altında ele alınıpincelenmiştir.iiÇalışmanın sonunda, sonuç bölümü ve kaynakçaların künyeleri yeralmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study we prepared under the heading of ? Human in the Stories ofFeyza Hepçilingirler??consists of two sections.In the introduction part, the data about the definition of story, brief historicalaccount of story and the development of story in Western and Turkish Literature isgiven.In the first section, information about the life and the works of FeyzaHepçilingirler is mentioned.The second section is the section named `? Human in the Stories of FeyzaHepçilingirler??. This section is divided into three subheadings.In the first subheading, the woman heros, who are included in the stories ofFeyza Hepçilingirler, are mentioned. While the woman characters are beinganalyzed, women are classified according to their relationship connections, socialstatus, occupations, ages and being fictional.Under the second subheading, the man heros, who are included in the storiesof Feyza Hepçilingirler, are discussed. Just as the women, men are analyzedaccording to their relationship connections, social status, occupations, ages and beingfictional.In the third subheading the child heros, who are placed in the stories arediscussed. Children are studied alone without making any distinction of whether theyare boys or girls.ivAt the end of the registrations are the result of our study area andbibliographies.