Velilerin sosyo ekonomik durumu, sınıf veli toplantılarına katılımı ve öğrencilerin başarısı: Tahir Merzeci İlköğretim Okulu örneği
Socio economic status of parents, their participation in class parental meetings and success of students: Tahir Merzeci Primary School sample
- Tez No: 330215
- Danışmanlar: PROF. DR. REŞİDE KABADAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Veli Toplantıları, Öğrenci Başarısı, Ebeveynler, Öğrenciler, Katılım, Sosyo ?Ekonomik Durum, Parental meetings, student success, parents, students, participation, socio- economic status
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmada, 2010-2011 öğretim yılında, Tahir Merzeci İlköğretim Okulu'nda, 4'üncü ve 5'inci sınıflar düzeyinde yapılan sınıf veli toplantıları incelenmiştir. Öğrencilerin yıl sonu not ortalamalarının, velilerinin sınıf veli toplantılarına katılma durumuna ve sosyo-ekonomik özelliklerine göre, önemli farklılık gösterip, göstermediği saptanmaya çalışılmıştır.İlgili literatür incelendiğinde, Türk eğitim sisteminde, ilköğretim okulu öğrencilerinin başarısını, velilerinin sınıf veli toplantılarına katılma durumuna ve sosyo-ekonomik özellikle-rine göre inceleyen, sınırlı sayılabilecek araştırmaya rastlanmaktadır. Araştırma, bu alanda görülen boşluğu, bir ölçüde doldurmayı, katkı yapmayı, uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilerde, bulunmayı hedeflemiştir.Araştırmada iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlardan birincisi, araştırmanın bağımsız görünümlü değişkenlerini ölçen, Velilerin Sosyo Ekonomik Düzeyleri Anketi'dir (Ek I). İkincisi ise velilerin sınıf veli toplantılarına katılımı ile öğrencilerin başarısı hakkındaki verileri toplamak üzere geliştirilen, Sınıf Veli Toplantısı Bilgi Toplama Formu'dur (Ek II). Ayrıca, öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, e okul sisteminden alınarak, araştırmada veri olarak kullanılmıştır (Ek III).Öğrenci başarısının temel verisi olan, yıl sonu not ortalamaları, bir öğretim yılı süresince, öğrencilerin gösterdiği performansı saptamakta olup, yazılı sınavlar ve diğer öğretimsel etkinliklerin sonucunu özetlemektedir. Sınıf ve ders öğretmenlerince, ölçme sonucu belirlenmiş güvenilir bir veri olup, öğrenci başarısının sayısal ifadesidir.2010-2011 öğretim yılında, yapılan uygulamalar sonucu, 205 öğrenci velisine ait formlar değerlendirilmiştir. Araştırmada 30 alt problem yanıtlanmaya çalışılmıştır. Verilerin analizinde, t Testi, Ki-kare analizi, F testi, LSD testi, uygulanmıştır.Araştırmanın sayıltıları doğrulanmıştır. Araştırmanın bulguları aşağıdaki gibi özetlenebilir.Veli Toplantılarına Katılım ve Öğrenci BaşarısıÖğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, velilerinin bir öğretim yılı içinde yapılan sınıf veli toplantılarına katılma sayılarına göre, önemli fark vermektedir. Velilerin sınıf veli toplantılarına katılma sayısı arttıkça, öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları da artmaktadır. Sınıf veli toplantılarında söz alan, soru soran velilerin temsil ettiği öğrenciler, söz almayan, soru sormayan velilerin temsil ettiği öğrencilere göre daha başarılıdır.Sosyo ?Ekonomik Düzey ve Veli Toplantılarına KatılımVelilerin bir öğretim yılı içinde yapılan sınıf veli toplantılarına katılma sayıları, sahip oldukları çocuk sayısına, göre, değişmektedir. Sahip olunan çocuk sayısı arttıkça, veli toplan-tılarına katılma sayıları düşmektedir. Buna benzer bir bulgu da, velisi olunan öğrenci sayısı için söylenebilir. Bu bulgular, ailedeki çocuk sayısı, 3 ve daha fazla olduğunda, veli ilgisinin azaldığı şeklinde yorumlanabilir. Ailedeki çocuk sayısı arttıkça, öğrenci başarısında düşme gözükmektedir. Alt gelir grubu ailelerde, çocuk sayısı arttıkça, olanaklarda yetersizlikler de artmaktadır. Bunun sonucu olarak, anne ve babalar, çocuklarının diğer gereksinimlerinin yanı sıra, eğitim gereksinimlerini de yeterince karşılayamamaktadır.Velilerin, bir öğretim yılı içinde yapılan sınıf veli toplantılarına katılma sayıları, veli cinsiyeti, medeni durumu, doğum yeri, öğrencinin annesi ya da babası olması etmenlerine göre önemli farklılık göstermemektedir. Aynı zamanda bu etmenler öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları üzerinde de önemli farklılıklara yol açmamaktadır.Sosyo ?Ekonomik Düzey ve Öğrenci BaşarısıÖğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, anne ve babalarının eğitim düzeyine göre, önemli farklılık göstermektedir. Annelerin ve babaların eğitim düzeyi yükseldikçe, temsil ettiği öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları da artmaktadır. Bu sonuç, velilerin eğitim düzeyi arttıkça, ilgilerinin çoğaldığı şeklinde yorumlanabilir.Öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, evlerine düzenli gazete alınıp alınmamasına, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunup bulunmamasına, çocuk odası olup olmamasına, elektronik eşya sayısı etmenlerine göre de farklılaşmaktadır. Evlerine düzenli gazete alınan, bilgisayar ve internet bağlantısı bulunan, çocuk odasına sahip, yeterli elektronik araçları bulunan velilerin temsil ettiği öğrenciler, bu imkânları bulunmayan öğrencilere göre daha başarılıdır. Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar, iyi düzenlenmiş aile ortamı, akademik başarısı açısından önemli bulunmaktadır.Öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, velilerinin okul aile birliğine bağış yapıp yapmaması etmenine göre önemli fark vermektedir. Burada duyarlı ve ilgili velilerin, çocuklarının eğitim ihtiyaçları için, okul aile birliğine bağış yaptıkları görülmektedir. Velilerin çoğunluğu okul aile birliğine bağış yapmamaktadır.Öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, evlerinde kitaplık olup olmamasına, annelerinin ve babalarının çalışıp çalışmamasına, ailelerinin ekonomik durumuna, oturulan evin kendileri-ne ait olup olmamasına, göre önemli farklılık göstermemektedir.Öğrenci Özellikleri ve Yıl Sonu Not OrtalamalarıÖğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, cinsiyet durumu, okula düzenli devam edip etmeme, okul öncesi eğitim alıp almama, sınıf başkanlığı, başkan yardımcılığı yapıp yapmama etmenlerine göre de farklılaşmaktadır.Kız öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, erkek öğrencilere göre daha yüksektir. Okula düzenli devam eden öğrenciler, devamsızlık yapan öğrencilere göre daha başarılıdır. Okul öncesi eğitimi alan öğrenciler, almayanlara göre daha başarılıdır. Sınıf başkanlığı ya da başkan yardımcılığı yapan öğrenciler, yapmayan öğrencilere göre daha başarılıdır.Araştırmanın bulgularından çıkan en önemli sonuç, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan velilerin, sınıf veli toplantılarına daha fazla katıldığı ve bu velilerin temsil ettiği öğrencilerin yıl sonu not ortalamalarının, diğer öğrencilerden daha yüksek olduğudur.Sosyo ekonomik düzey kadar önemli diğer bir etmen ise öğrenci velilerinin sınıf veli toplantılarına katılmalarıdır. Sınıf veli toplantılarına sürekli katılan velilerin temsil ettiği öğrencilerin yıl sonu not ortalamaları, diğer öğrencilere göre daha yüksektir.Ailelerin sosyo- ekonomik düzey farklılığı nedeniyle, öğrenciler aleyhine oluşan açıklıkların, sınıf veli toplantılarına, veli katılımı sağlanarak, büyük ölçüde telafi edilmesi olanaklıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, class parental meetings which were held for 4th and 5th grades at Tahir Merzeci Primary School in 2010-2011 academic year are examined. It is aimed to find out whether or not end of the year degrees of the students differentiate according to parents? participation in parental meetings and their socio- economic status.While the concerning literature is examined, one can find out relatively limited studies, which examine the success of primary school students in the Turkish education system according to their parents? participation in the parental meetings and their socio- economic status. This study aims to contribute and fill in the gap in that field, and also to suggest implementers and researchers.In this study, two data collection instruments are used. The first one is ?Parents? Socio- Economic Levels Survey?, which measures the independent variable of the study (Appx. I). The second one is ?Parental Meeting Information Collecting Form?, which is designed to collect the data of parents? participation in the meetings and students? successes (Appx. II).In addition, students? end of the year degrees are taken from the e- school system of Ministry of Education and used as data for the study (Appx. III).End of the year degrees, which are the main data of the students? successes, determine the performance of the students shown during a year and sum up the results of the written exams and educational activities. They are reliable data determined by measurement applied by Class and Branch Teachers and also quantitative expressions of students? successes.After the implementation in 2010- 2011 academic year, 205 forms relating to students? parents are evaluated. In the study, 30 sub problems are coped to get answers. For the analyses of the data, t-test, chi- square analyze, F-test and LSD test are applied.The hypotheses of the study are confirmed. The results of the study can be outlined as follows.Participation in Parental Meetings and Student SuccessStudents? end of the year degrees show a considerable difference whether or not parents participate in parental meetings during a year. The more parents participate in parental meetings, the better end of the year degrees students get. The students whose parents talk or ask questions during meetings are more successful than the students whose parents don?t talk or ask any questions.Socio- Economic Level and Participation in Parental MeetingsThe number of the parents? participation in parental meetings change according to the number of the children they have. As the number of the possessed children increases, the number of the participation in the meetings decreases. A similar finding to that one can also be said for the number of students. These findings can be interpreted as having 3 or more children in a family decreases parents? attention. As the number of the children in a family increases, a decrease at the student success is apparent. Furthermore, financial potential insufficiencies increase with the increase of the number of the children in low income group families. As a result of this, parents are not able to afford the educational needs of their children besides other needs.The number of parents? participation in parental meetings do not differentiate according to the factors of their gender, marital status, place of birth and whether it is mother or father. At the same time, these factors do not cause considerable difference on students? end of the year degrees.Socio- Economic Level and Student SuccessStudents? end of the year degrees have a considerable difference according to their parents? educational level. As parents? educational level increases, end of the year degrees of the students also increase. It can be said that when parents? educational levels get higher, they pay more attention to their children.Students? end of the year degrees differentiate according to the factors of whether there is a daily newspaper at home or not, whether there is a computer with internet connection at home or not, whether there is a child room or not and the number of the appliances at home. The students who are represented by parents at whose homes there is a daily newspaper, a computer with internet connection, a child room are more successful than the ones who don?t have such opportunities. A home which is arranged appropriately enough for student?s needs is also relatively important.Students? end of the year degrees differentiate considerably according to whether parents subscribe to school council or not. Here it is seen that sensible and caring parents subscribe to school council for their children?s educational needs. However, most of the parents do not subscribe to school councils.Students? end of the year degrees differentiate considerably according to the factors of whether there are bookcases at their homes or not, whether their parents work or not, their parents? economical status and whether their residence belongs to them or not.Student Features and End of theYear DegreesStudents? end of the year degrees differentiate according to the factors of their gender, regular attendance or nonattendance to the school, having pre-school education or not, being the president or vice president of the class or not.Female students? end of the year degrees are higher than the male students?. Students who attend to the school regularly are more successful than the ones who do not. Students who studied at pre-school are more successful than the ones who do not. Students who become the president or vice president of the class are more successful than the ones who do not.The most considerable result of the study is that the parents whose socio- economic status are higher participate in parental meetings more often and their children?s end of the year degrees are higher than the other students.Another factor which is also so considerable as the socio- economic status is the parents? participation in parental meetings. End of the year degrees of the students whose parents participate in parental meetings more often are higher than the other students.By assuring parents? participation in parental meetings, it is possible to compensate the negative aspects which come out due to the socio- economic status difference of the parents.