XIX. yüzyılda Kudüs ve çevresinde Halilü'r-Rahman Vakıfları
Halilürrahman Foundations in and around Jerusalem in the 19th century
  1. Tez No: 330230
  2. Yazar: YASEMİN AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Halilü'r-rahman Vakıfları, Hz. İbrahim, el-Halil, Kudüs, Osmanlı, Halilü?r-rahman Foundations, Hz. Abraham, el-Halil (Hebron), Jerusalem, Ottoman
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada; arşiv belgeleri ışığında, XIX. yüzyılda Kudüs ve çevresindeki Halilü'r-rahman Vakıfları ile bölgedeki Osmanlı hâkimiyeti öncesi ve sonrasındaki vakıfların durumu ve faaliyetleri ele alınmıştır. Aynı zamanda zikredilen yüzyılda bu vakıfların gelir kaynakları tespit edilerek değerlendirilmiştir.Bu çerçevede, başta Hz. İbrahim olmak üzere, El-Halil ve çevresindeki diğer peygamber kabirleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca İslâmiyet öncesi ve sonrasında kutsal mekânlara vakıf yapma geleneğinin, genel anlamda Hristiyan, Yahudi ve Müslümanlarda, özel anlamda da Osmanlılardaki teşekkülü ve inkişafı irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; in the light of archival documents, Halilü'r-rahman Foundations in and around Jerusalem in the 19th century and the status and activities of the foundations in the region before and after Ottoman rule are discussed. At the same time, the income sources of these foundations in the mentioned century are identified and evaluated.In this context, some information is given about the tombs of the prophets in and around El-Halil (Hebron), particularly Hz. Abraham. Furthermore, the growth and the formation of the tradition of making the foundation of holy sites before and after Islam, Christians, Jews and Muslims in general, Ottoman Empire in particular, are all examined in detail.