Ev eksenli çalışan kadınlar ve Denizli örneği
Home based working women and the case of Denizli
- Tez No: 330331
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY TOKSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ev Eksenli Çalışma, Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü, Denizli, Home-Based Work, Textile and Garment Industry, Denizli
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Ev eksenli çalışma, tüm dünyadaki kilit endüstrilerde giderek artan oranlarda kullanılan, yaygın bir çalışma şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretimden kaynaklı maliyetleri minimuma indirmeyi amaçlayan fason üretim sistemi, büyük firmalar ile ev eksenli çalışanları aynı üretim zincirinin farklı kutuplarında bir araya getirmektedir. Ev eksenli çalışanlar, bu üretim sisteminin düşük ücretli, güvencesiz, düzensiz ve örgütsüz çalışan geleneksel işçileri olarak uluslararası üretim zincirinin en altında yer almaktadır.Türkiye'de küresel pazara eklemlenme süreci 1980'lerden sonra yaşanan ihracata dayalı sanayileşme politikaları ile başlamıştır. Türkiye, özellikle tekstil ve konfeksiyon sektörü ile küresel üretim zincirinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu süreçte, dokuma endüstrisi ile ün salan ve eve iş verme sisteminin yaygın olarak kullanıldığı Denizli'nin payı azımsanmayacak kadar fazladır. Bu çalışma, Denizli tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde ev eksenli çalışmanın boyutlarını ve bu çalışma şeklinin gerçekleşme biçimlerini ortaya koyma amacı taşımaktadır. Çalışmada ayrıca, ev eksenli çalışanların örgütlenmesini etkileyen objektif ve sübjektif unsurlar ortaya konularak, bu çalışma şekli açısından nasıl bir örgütlenme biçiminin uygun olacağı tartışılmıştır. Bu araştırma, Denizli tekstil ve konfeksiyon sektöründe ev eksenli çalışan 30 kadınla yapılan derinlemesine görüşmeden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Home-based work which is increasingly used in key industries all over the world emerges as a common mode of operation. Contract manufacturing system, which aims to minimize production costs, brings together the large corporations and home-based employees in different poles of the same production chain. Home-based workers are located at the bottom of the international production chain, as low-paid, precarious, irregular and unorganized workers.The process of incorporation into the global market in Turkey began with the export-oriented industrialization policies after 1980s. Turkey, especially with its textile and apparel sector, has become an important part of the global production chain. In this process, the share of Denizli, which is known with its weaving industry and homework, is too much to be neglected. This study aims to introduce the size of home-based work in Denizli textile and garment sector and uncover the forms of realization of this work. In addition, in this study, objective and subjective factors affecting the organization of home-based employees are determined and according to this mode of work how the organization will be in the proper format are discussed. This research is based on the findings of in-depth interviews with 30 home-based working women in Denizli textile and garment industry.