Şiddeti görünür ve meşru kılan görsel kültürün antropolojisi: Arka Sokaklar Dizisi örneği
Anthropology of visual culture that shows and legitimates violence: The case of Arka Sokaklar-TV serial
- Tez No: 330395
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAVİ AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Anthropology, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel Kültür, Medya ve İzleyici Etnografisi, Şiddet, Visual Culture, Ethnography of Media and Audience, Violence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Tez, hemen her gün haberlerde çeşitli örneklerinin görülmesine rağmen polis şiddetine karşı Türkiye'de görünür bir muhalefet geliştirilmemesini sorun edinmekte, bu şiddet biçiminin görünür kılındığı görsel kültürün aynı zamanda onu meşrulaştırdığını iddia etmektedir. Öncelikle sorunun aktörleri olan kurumsal somutların yoğun bir betimlemesi yapılmış; görselin anlam inşasına katılan dinamikler incelenmeye çalışılmış ve bu amaçla görselin takibine girişilmiştir. Bu yolla bütünlüklü bir görsel kültür kavrayışı da geliştirilmeye çalışılmıştır. Tam da polis şiddetini en görünür hale getiren ve izlenme oranı en yüksek dizilerden Arka Sokaklar, sorunla ilgili olarak merkeze konularak, çalışmanın başlıkları buradaki şiddet ilişkileri doğrultusunda şekillendirilmiştir. Görselin incelenmesi için metinlerarasılığa ve görsel hafızanın güncellenme süreçlerine bakma fırsatı veren ikonoloji tekniği kullanılmış, öte yandan hem dizinin üretim aşamasında çalışanlarla (yapımcı, senarist, oyuncular) hem de belirlenen örneklem dahilinde dizinin izleyicileriyle görüşülmüştür. Bu süreçte, bütünlüklü bir“izleme”anlayışının bu aşamalara bakmadan gelişmeyeceği de çalışmanın iddiaları arasına girmiştir. Sonuçta medya üretiminin muhafazakâr ve klişelere dayanan söyleminin, sadece televizyon dolayımıyla izleyerek polis şiddeti ve bu şiddetin ötekilikleri hakkında fikir sahibi olanlar arasında bir teksesliliğe neden olduğu görülürken, alternatif ve eleştirel izleme biçimleri geliştirenlerin bu şiddet biçimi ve şiddetin“doğal”muhatabı haline gelenlerle kamusal alan deneyimlerinde karşılaşmaları olduğu açığa çıkmıştır. Görsel kültür ise üretimin dinamikleri içinde farklılıkları“öteki”leştirmekte, kamusal alandaki temasları zorlaştıran ve kuruluşundan bu yana bu farklılıkların denetimi ile uğraşan emniyet teşkilatının şiddet kullanımına onay vermeyi sağlayacak mekanizmaları harekete geçirmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis problematizes why there are only a few protests against the violence of police in Turkey although it?s visible on tv news nearly every day. It claims that the visual culture which makes this violence visible also legitimates it. For proving it, first of all, a thick description of the foundations of the problem was made; then the dynamics which effects the construction of the visual meaning were lightened by following the visual. It is (following the thing) also suggested as a way to grasp visual culture. A rating rekord-holder serial about criminals called Arka Sokaklar (Back Streets) was settled in the middle of the work and headlines of the analyse were determined according to the visuals of police violence and the enduring martyres of it here. Iconology, as a tecnic which provides an opportunity to research the visual intertexually was used for the analyse of the visuals. Iconology also ensures the way to understand updating process of visual memory. In connection with the symbolic analyse, the field research included two sides: production and comsumption. After interviewing with the scenarist, production manager, actors, actrists, tecnical team and the viewers of the serial in the scope of sample; it was cleared that this is the way to grasp how visual culture works and how viewing is constructed. In consequence of the work, the informants who are informed about the violence of police only by Tv, reproduct the same categories of ?otherness? with the conservative discourse of Tv. Alternative viewings occur when people have public contacts with these diversities. But visual culture makes it harder by bolding the borders.