Kerim Korcan'ın hapishane konulu hikâye ve romanlarında hapishane gerçeği
The prison truht in Kerim Korcan's story and novels those about prison
- Tez No: 330427
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN BUTTANRI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerim Korcan, Roman, Hikâye, Hapishane, Kerim Korcan, Novel, Story, Prison
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Kerim Korcan, Cumhuriyet Dönemi yazarlarımız arasında yer almaktadır. Öykü, roman, anı ve şiir türünde eserler vermiştir. Çalışmamızın amacı, Kerim Korcan'ı tanımak ve onun hapishane konulu eserlerinde hapishane yaşamını nasıl ele aldığını görmektir. Çalışmamız giriş, sonuç dışında iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde hapishane konusunun dünya ve Türk edebiyatındaki işlenişi ile çalışmamızın plânına değinilmiştir. Birinci bölümde, Kerim Korcan'ın hayatı ile eserleri üzerinde durulmuş ve kısaca tanıtılmıştır. Çalışmamızın ana kısmı olan kinci bölümde Korcan'ın eserleri hapishane gerçeği çerçevesinde ulaşılan ortak başlıklar halinde incelenmiştir. Çalışmamızda Korcan'ın eserleri esas alındığından, metne dönük inceleme yapılmış ve metinlerden alıntılar verilmiştir. Sonuç kısmında çalışmamız değerlendirilmiş olup, geçen zaman içinde hapishanelerde değişiklik olup olmadığını merak ettiğimizden ilgili kanun ile tüzük maddelerine ve hapishaneden henüz çıkmış bir mahkûmla yapılan röportajdan bilgilere yer verilmiştir. Kerim Korcan'ın roman ve hikâyelerinde hapishane, mahkûmlar ve yöneticiler sık karşılaşılan temalardır. Olaylar genellikle yazarın mahkûm olarak bulunduğu Sinop, İstanbul Sultanahmet ve Eskişehir Hapishanelerinde geçmektedir. Olay zamanı da genellikle 1938- 1948 ve 1957-1959 yılları arasını kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Kerim Korcan is one of the writers of Republic Era. He has stories, novels, memories and poems. The aim of our study is recognizing Kerim Korcan and how he showed the life of prison in his works those about prison. Our study consists of two parts except beginning and conclusion. At the beginning, it is mentioned the title of prison not only in our literature but also in the world. In the first section, the life of Kerim Korcan and his products are mentioned briefly. In the second and main part of our study, his products are analysed according to the common titles acquired from his in accordance with truth of prison. As his works are considered in our study, analysis was made according to the text and there are quotations from his works. In the conclusion part, our study has been evaluated and laws with regulatıons about subject and the data collected from an interview conducted with a prisoner who has just got out of prison have been represented whether there is any difference in prisons or not. In Kerim Korcan's novels and stories, prisons, convict and governors are common themes. The events generally occurs in the prisons of Sinop, İstanbul Sultanahmet and Eskişehir where he has been in the past. The period of events is generally between 1938-1948 and 1957-1959.