Periyodik toplanmış tusaga-aktif ölçülerinin deformasyon izlemede kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigating the practicability of periodically collected tusaga-active measurement in deformation monitoring
  1. Tez No: 330515
  2. Yazar: SEDA NUR TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: TUSAGA-Aktif, Ağ-RTK, Deformasyon, Dengeleme, Statik Analiz, Kinematik Analiz, TUSAGA-Active, Network-RTK, Deformation, Adjustment, Statical Analysis, Kinematical Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Günümüzde mühendislik yapılarının kontrolü, yatay ve düşey yöndeki yerkabuğu hareketlerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Yapıların kontrolü ve yerkabuğu hareketlerinin belirlenmesine ilişkin deformasyon analizleri her zaman mühendislik jeodezisinin temel konuları arasında yer almıştır. Objelerin şekil, boyut ve yer değişimleri bu analizler yardımıyla belirlenmekte ve yorumlanmaktadır.Türkiye' de adı Ağ-RTK olan TUSAGA-Aktif Türkiye çapında kullanıcılara gerçek zamanlı hassas koordinat sağlar. Bu çalışma periyodik toplanmış gerçek zamanlı TUSAGA-Aktif datalarının deformasyon izlemede kullanılabilirliğini araştırmaktadır. Bu araştırmanın amacı, günümüzde pek çok alanda kabul görmüş yöntemlerden biri olan TUSAGA-Aktif ile bir noktada periyodik olarak toplanmış TUSAGA-Aktif ölçülerinin deformasyon izlemede kullanılabilirliğini inceleyip daha gerçekçi yorumlama yapabilmektir. Bu amaçla, TUSAGA-Aktif teknolojisi ile Gümüşhane Üniversitesi yerleşkesinde seçilen bir noktada GNSS alıcıları ile 3 ayda bir periyodik olarak 10 epokluk TUSAGA-Aktif ölçüleri gerçekleştirilmiş, ölçüler dengelenmiş, statik ve kinematik deformasyon analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları karşılaştırılmış ve uyumlu oldukları gözlemlenmiştir.Bu metot diğer metotlara göre daha pratik ve ekonomiktir. Deformasyon ölçüm ve analizi yapmak için sadece bir GNSS alıcısı ve bir insana ihtiyaç vardır. Ölçüm zamanı çok kısadır. Ayrıca, uygulama alanında aynı zamanda çok sayıda veri toplanabilir. Diğer taraftan, metodun doğruluğu santimetre (cm) seviyesindedir.
Özet (Çeviri)
Controlling of engineering structures and determining horizontal and vertical crustal movements are of great importance today. The deformation analyses of structure control and determining crustal movements have constantly been one of the basic subjects of geodesy. Shape, dimension and displacement of the objects are determined and interpreted through these analyses.TUSAGA-Active named as Ağ-RTK in Turkey provides real-time precise coordinates for the users all around Turkey. This study investigates the practicability of real-time TUSAGA-Active data collected periodically in deformation monitoring. The aim of this study is to analyze the usefulness of TUSAGA-Active measurements in deformation monitoring collected periodically in a certain point through TUSAGA-Active method being one of the accepted methods in numerous fields and so make relatively more realistic interpretations. For this purpose, 10-epoch TUSAGA-Active measurements were made every three months periodically in a certain point in Gumushane University campus with GNSS receivers using TUSAGA-Active data. The measurements were adjusted and statical and kinematical deformation analyses were carried out. Then the results were compared and it was observed that they were compatible.This method is more practical and economical than the others. Only one person and a GNSS receiver are needed in order to make deformation measurements and analyses. Measurements take a very short time. In addition, a large number of data can be collected in the application area in a very short time. However, the accuracy of the method is at the centimeter (cm) level.