Mekanik olarak bağlanmış kompozitlerin dayanımı
Strength of mechanically fastened composites
- Tez No: 330544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT MURAT İÇTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit levhalar, hasar analizi, pim bağlantı, Composite plates, damage analysis, pin joint
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, pim ile zorlanan değişik dokuma sıklığında üretilmiş kompozit plakalardaki yatak mukavemeti ve hasar şekli deneysel olarak araştırılmıştır.Fiber malzemesi olarak cam lifi, matris malzemesi olarak epoksi seçilmiştir. 300, 500 ve 800 gr/m2' lik dokuma kumaşlar kullanılmıştır. Tüm malzeme kalınlıkları aynı olacak şekilde tabaka sayıları ayarlanmıştır. Vakum infüzyon yöntemi kullanılarak plakalar üretilmiştir. Üretilen her bir kompozitin malzeme özellikleri tespit edilerek dokuma sıklığının malzeme özelliğine etkisi araştırılmıştır. Plakalar, numune boyutlarında kesilerek 5 mm çapında delinmiş ve çelik bir pim yardımıyla çekme yükü uygulanmıştır. Pimli numunelerde, numune genişliği (W) ve delik çap merkezinden serbest kenara olan uzaklık (E) parametre olarak seçilmiştir. Her bir numune için yatak mukavemeti ve hasar şekilleri tespit edilmiş ve yorumlar yapılmıştır.Buna göre, E ve W parametrelerinin yatak mukavemetine etkilerinin büyük olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca dokuma sıklığının malzeme özelliklerinin değişiminde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the bearing strength and shape of damage on composite plates which made of different weaving density with pins were investigated experimentally.Fiber and matrix materials are selected as glass fibers and epoxy resin, respectively. 300, 500 and 800 gr/m2 of woven fabrics were used. Layers numbers for each composite are selected to provide about the same product thickness. The plates were produced by using the method of vacuum infüzyon. The influence of weaving density was investigated by determining material specification of each composite produced. Plates were drilled by cutting the sample size of 5 mm in diameter and applied to the tensile load with the help of a steel pin. In the pin samples, the sample width (W) and the distance from the center diameter hole to the free edge (E) is selected as a parameter. For each sample, the bearing strenght and shape of damage are determined and commented.It was observed that the bearing strength is highly dependent of the parameters E and W. In addition, woven fabric density affect to the material specifications.