Dağ akçaağacı (Acer pseudoplatanus L.)'nda ekim sıklığının fidan morfolojik ve fizyolojik özellikleri üzerine etkisi
Effects of sowing density on morphological and physiological characteristics of sycamore maple (Acer pseudoplatanus L.) seedlings
- Tez No: 330833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DELİGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dağ akçaağacı, morfoloji, yetiştirme sıklığı, fidan2012, 52 Sayfa, Sycamore maple, morphology, sowing density, seedling2012, 49 pages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, 1+0 yaşlı Dağ akçaağacı (Acer pseudoplatanus L.) fidanlarında ekim sıklığının fidan morfolojik ve fizyolojik özellikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Fidanlar rastlantı blokları deneme desenine göre üç tekrarlı olarak Eğirdir Orman Fidanlığı'ndaki standart ekim yastıklarında dört ekim yoğunluğunda (Kontrol, 30, 50 ve 70 g tohum/m2) yetiştirilmiştir.Çalışmanın sonuçlara göre, ekim yoğunluğunun kök boğazı çapı, fidan boyu, gövde ve kök taze ağırlığı, gövde ve kök kuru ağırlığı, fidan boyu- kök boğazı çapı oranı ve Dickson kalite indeksi üzerinde etkisi olmasına karşın gövde/ kök kuru ağırlık oranı, yan dal sayısı ve kök yüzdesi üzerinde etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca ekim yoğunluğu toplam karbonhidrat içeriği ve terminal tomurcukların patlaması için gerekli zaman üzerinde etkiye sahip değildir. Metrekarede 50 g tohum uygulanarak yetiştirilen fidanlar daha büyük kök boğazı çapına, fidan boyuna ve daha yüksek kök gelişme potansiyeline sahiptir. Ayrıca metrekarede 50 g tohum uygulanarak yetiştirilen fidanların % 91.1'i Türk Standartları Enstitüsü (TSE, 1988) standartlarına göre I. ve II. kalite sınıfında yer almaktadır.Sonuç olarak Acer pseudoplatanus türünde hem daha iyi fidan gelişimini sağlamak hem de daha çok sayıda kaliteli fidan elde etmek için metrekareye 50 g tohum uygulamak yararlı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of sowing density on morphological and physiological characteristics of 1+0 year old bareroot Sycamore maple (Acer pseudoplatanus L.) seedlings were examined. Seedlings were grown in completely randomized blocks with three replications into standard nursery beds in Eğirdir forest nursery at four sowing densities, (Control, 30, 50 and 70 g seed / m2).According to the results of this study, sowing density significantly affected root collar diameter, shoot height, fresh and dry shoot weights, fresh and dry root weights, Dickson quality index, and seedling height / root collar diameter ratio but not shoot/ root ratio, root percent and number of branch. Density treatment had no effect on total carbohydrate content and time of bud break for the terminal buds. Seedlings grown in 50 g seed / m2 density had the largest root collar diameter, largest height and greater root growth potential. In addition 91.1% seedlings grown in 50 g seed / m2 density were included in first and second quality class according to the Turkish Standards Institute (TSI, 1988) guidelines.In conclusion, it would be beneficial to use 50 g seed m2 in order to obtain both better seedling growth and more quality seedling in Acer pseudoplatanus.