Kokulu ardıç (junıperus foetıdıssıma wıld.) fidanlarında su potansiyeli bileşenlerinde oluşan dönemsel değişimler
Seasonal changes in water relations of juniperus foetdissima wild. seedlings
- Tez No: 330832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DELİGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kokulu ardıç, su potansiyeli, fidan, söküm zamanı2012, 49 sayfa, Stinking juniper, water potential, seedling, lifting time2012, 49 pages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, 1+0 yaşındaki çıplak köklü kokulu ardıç (Juniperus foetidissima Wild.) fidanlarında su potansiyeli bileşenlerinde meydana gelen dönemsel değişimler incelenmiştir. Ekim 2011 tarihinden Nisan 2012 tarihine kadar dört haftalık aralıklarla fidanlıktan fidan sökümü gerçekleştirilmiştir. Her bir ölçüm döneminde basınç-hacim eğrisi tekniği yardımıyla su potansiyeli bileşenleri ölçülmüş ve solma noktasındaki su potansiyeli (??TLP), doygun haldeki su potansiyeli (??100), solma noktasındaki serbest su içeriği (FWCTLP), solma noktasındaki nispi su içeriği (RWCTLP), birim kuru ağırlık başına düşen simplastik su miktarı (V0/DW), apoplastik su fraksiyonu (Va/VT) ve kuru ağırlık oranı (DWF) belirlenmiştir.Çalışma sonuçlarına göre sadece solma noktasındaki su potansiyelinde mevsimsel bir değişim görülmüştür. Solma noktasındaki su potansiyeli ekim ayından itibaren yavaş yavaş azalmış ve en düşük değerlere aralık ayında ulaştıktan sonra tekrar artarak nisan ayında yüksek değerler almıştır. Diğer su potansiyeli bileşenlerinde (??100, FWCTLP, RWCTLP, V0/DW, Va/VT and DWF) ölçüm dönemleri arasında önemli bir farklılık belirlenmemiştir. Aralık, ocak ve şubat döneminde sökülen fidanların stres dayanıklılığı, ekim, kasım, mart veya nisan ayında sökülen fidanlardan daha yüksektir. Eğirdir Orman Fidanlığı koşullarında güvenli söküm dönemi aralık sonu - şubat sonu dönem olarak tespit edilmesine karşın, söküm veya dikim için hava koşulları uygun değil ise söküm zamanı kasım sonuna kadar öne veya mart sonuna kadar ileriye çekilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, seasonal changes in water relations parameters on 1+0 year old bareroot Stinking juniper (Juniperus foetidissima Wild.) seedlings were examined. Seedlings were lifted from nursery with intervals of approximately four weeks from October 2011 to April 2012. In each sampling period, water relations parameters were measured by the pressure ? volume (P-V) curve technique and osmotic potential at full turgor (??100), osmotic potential at turgor loss point (??TLP), free water content at turgor loss point (FWCTLP), relative water content at turgor loss point (RWCTLP), symplastic water at saturated point per dry weight of the shoot (V0/DW), apoplastic water fraction (Va/VT) and dry weight fraction (DWF) were determined.According to the results of this study, only osmotic potential at turgor loss point showed a seasonal change. value decreased gradually from October and after reaching the lowest values in December, it increased again and reached high values in April. The differences among lifting dates were not significant in other water relation parameter (??100, FWCTLP, RWCTLP, V0/DW, Va/VT and DWF). Seedlings lifted in December, January and February have greater stress resistance than seedlings lifted in October, November, March or April. In Eğirdir forest nursery, although the safe period for lifting are late December to late February, if weather conditions are adverse for lifting or planting, lifting period can begin early until late November or delayed until late March.