Dîvânçe-yi Seyyid Mustafa Dede: Transkripsiyonlu metin ve inceleme
Dîvânçe-yi Seyyid Mustafa Dede: Transcription text and study
  1. Tez No: 330925
  2. Yazar: MUSTAFA EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyid Mustafa Dede, Dîvânçe, Transkripsiyon, Tasavvuf, Tarikat, Seyyid Mustafa Dede, Dîvânçe, Transcription, Mystical, Tarikat
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Dinî Tasavvufi Halk Edebiyatı Tarikatlar çevresinde gelişen bir edebiyattır. Bu alanda birçok eser gün ışığına çıkarılmayı beklemektedir. Kültürümüzün ve edebiyatımızın daha iyi tanınması için Eski Türk Alfabeleriyle yazılmış eserlerin gün yüzüne çıkarılıp incelenmesi gerekmektedir.Biz de bu çalışmamızda Osmanlı Türkçesi ile yazılmış olan bir eseri transkripsiyonlu günümüz Türkçesine aktararak, şekil ve konu yönünden inceledik.Şairi hakkında fazla bilgi bulamadığımız eseri inceledikçe, içinde geçen bazı isimler bizi Halvetiye Tarikatına götürdü. Şiirlerdeki dinî ve tasavvufi unsurları ayrı ayrı ele aldık, sözlük çalışmasıyla destekledik.Seyyid Mustafa Dede Divançesi, Dinî Tasavvufi Türk Edebiyatının içinde halk dilinin, mahallî ağız özellikleriyle ustaca kullanıldığı tasavvufî bir eserdir.
Özet (Çeviri)
Religious Mystical Public Litareture is a style which has developed through tarikats. Taday, many works are still awaiting to be emerged. It is essential to involve and to examine, the works written in Ancient Turkish Alphabets in order our culture and our litareture to be known much better.In this work, we translated a work from Ottoman language into today?s Turkish Language, made transcription and we also examined it in terms of its subject and its literary figure.While examining this work, of which poet we couldn?t find who, some names mentioned in this work took us to Halvetiye Tarikat. We took the religious and mystical elements in hand one by one and we supported it with a dictionary work.Seyyid Mustafa Dede Divançesi is a mystical work inside Religious Mystical Turkish Literature in which colloquial languages and local accents are used skillfully.