Fuzuli'nin Türkçe Divanı'nda renkler
Colors in Fuzuli's Türkish Divan
- Tez No: 330926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dîvân şiiri, Fuzûlî'nin Türkçe Dîvânı, renkler, Dîvân poetry, the Dîvân of Fuzûlî, colors
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Renkler, kaynağını ışıktan alarak tabiattaki unsurları renklendirmenin yanında toplumsal ve kültürel alanda birer simge ve sembol görevi görürler. Bu bağlamda her toplum, psikolojik, kültürel, dinî, siyasî, ekonomik, etnik vb. değerlerine göre simge ve çağrışım yönünden renklere manalar yükler.Toplumlarda renklerin manalar yüklendiği değerlerden biri de edebiyattır. Edebî eserlerde duygu, düşünce ve hayallerin anlatımında renklerin geniş yer edindiği görülür. Dîvân şiirinde estetik anlayış doğrultusunda renkler önemli yere sahiptir. Şairler renklere değer verir ve renklerin tasvirî, simgesel, çağrışım ve estetik özelliklerinden faydalanarak şiirlerine zenginlik katarlar. Bu zenginlikleri kuvvetli bir ifade tarzı ve mükemmel bir hayal gücüyle şiirlerine yansıtan Klasik şiirimizin en önemli şairlerinden biri, Fuzûlî'dir. O, renkleri insan ve tabiata ait unsurların tasvirinde özellikle güzellik anlayışı doğrultusunda Türkçe Dîvânı'na yansıtır.Bu çalışmada? Fuzûlî Dîvânı'nda başta sevgili, âşık, memduh, tabiat ve eşya olmak üzere daha birçok alanda renklerle ilgili unsurları tespit etmek ve bu unsurlarda renklerin nasıl kullanıldıklarını incelemek hedeflendi.
Özet (Çeviri)
The colors, the light source by taking elements of nature as well as coloring and symbols serve as a symbol of social and cultural fields. In this context, every society, according to the values the psychological, cultural, religious, political, economic, ethnic and so on, loads meaning to colors in terms of symbols and overtones.One of values in our societies, literature is loaded meanings of colors. İn literary works, telling of thoughts, feellings and dreams his wide range of colors to be seen. Dîvân poetry has an important place in the aesthetic understanding of the color line. Poets value color and they enhance wealth of his poem by taking avantange features descriptive, symbolic, overtones and the aesthetic of colors. Fuzûlî is one of the most important poets in our classic poem, that reflects to his poems this wealth by the method of expressing a strong and great imegination. He reflects to Turkish Dîvân the colors in portraying the human and the natural of elements especially beauty the lines.In this study, in the Dîvân of Fuzûlî lover, loving, praised and in many other areas, including the nature of the colors to identify the elements and in these elements of colors is aimed to examine how they are used.