1831 sayımına göre Perşembe, Aybastı, Bolaman ve Çamaş kazaları nüfusu
Population of Perşembe, Aybastı, Bolaman and Çamaş districts according to census of 1831
- Tez No: 330924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
- Anahtar Kelimeler: Nüfus Ceride Defterleri, Perşembe, Aybastı, Bolaman, Çamaş, 1831, Population Registries, Persembe, Aybasti, Bolaman, Camas, 1831
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 524
Özet
Arşiv belgeleri, kültürel mirasın nesiller arası aktarımını sağlayan birer köprüdürler. Kendilerini meydana getirmiş olan toplumların nüfus yapısı, dil, din, etnik köken, bilim, kültür, sanat gibi maddi ve manevi bütün değerlerini yüzyıllar öncesinden geleceğe taşırlar. Tarihi olay ve olguların günümüzde yaşayan şahitleri olan bu belgeler, dil ve tarih çalışmaları başta olmak üzere bilimsel çalışmalar için büyük önem taşırlar.Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'ndeki ilk modern nüfus sayımı olarak kabul edilen 1831 tarihli nüfus sayımında, Ordu iline tâbi Aybastı, Bolaman, Çamaş ve Perşembe kazaları ile köylerine ait 1037, 1038, 1039, 1043 ve 1046 sayılı Nüfus Ceride Defterlerindeki nüfus yapısı, tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu defterlerdeki Müslüman ve gayrimüslim nüfus ile ilgili kayıtlar günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Bu belgeler üzerindeki verilerin daha iyi yorumlanmasını sağlayacak tablolar ve grafikler gibi istatistiki verilerle yörenin nüfus miktarı ve demografik yapısı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca 1048 numaralı icmal defterindeki Müslüman nüfus toplamı ve 1049 numaralı icmal defterindeki gayrimüslim nüfus toplamlarından yararlanılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmayla Ordu yöresinin bir kısmında nüfusunun değişim süreçleri ve günümüz Türk toplum yapısı ile ilişkilerinin çözümüne bir katkı sağlamak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Archive documents are like bridges which provide intergenerational transmission of cultural heritage. They carry all material and moral values of the communities that composed themselves such as population structure, language, religion, ethnic origin, science, culture, arts. These documents which are living witnesses of historical events and facts are of great importance for scientific studies, especially language and history studies.In this study, population structure of 1037, 1038, 1039, 1043, 1046 and 1408 numbered Population Registries which belong to the townships and villages of Ordu province, Aybasti, Bolaman, Camas, and Persembe in 1831 census which is considered as the first modern census in Ottoman Empire has been tried to be determined with reference to the XV and XVI. Century Tax Registers which are the classical period of Ottoman population registry system. The records about the Muslim and non-Muslim population in these registries have been translated into modern Turkish. The amount of population and demographic structure of the region have been tried to be revealed with statistical data such as charts and graphics providing a better interpretation for the data on these documents. In addition, the sum of Muslim population in the İcmal Registers numbered 1048 and the sum of non-Muslim population in the İcmal Registers numbered 1049 have been used. In conclusion, it is aimed to provide a contribution to the processes of change in the population of our region and the solution on their relationships with the structure of today?s Turkish society.