Ordu ilinin resmi kaynaklardaki yer adları üzerine incelemeler
Investigations for the province of Ordu place names on official sources
- Tez No: 330931
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SALİM KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ordu, yer ad bilimi, dil bilim, söz varlığı, tarih, Ordu, toponomy, linguistics, word being, history
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Konusu yer adlarını incelemek olan yer ad bilimi, milli unsurlar arasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Yer ad bilimi bir milletin kültürü ile coğrafyası arasındaki bağı açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Aynı zamanda bir milletin tarih boyunca yaşadığı toprakları işaret etmesi açısından da yer ad biliminin önemi büyüktür.Çalışmada, yer ad bilimine katkı yapmak amacıyla Ordu ili, ilçe ve köy adları değerlendirilmiştir. Ordu yer adları; anlam yönünden, şekil yönünden, söz varlığı yönünden incelenmiş ayrıca Ordu ili ve ilçelerinin tarihçesi hakkında bilgiler verilmiştir.Yapılan incelemelerde Ordu ili yer adlarına Türkçenin damga vurduğu görülmektedir. Diğer diller ise din, sanat, ticaret vb. etkileşimler ile Türkçeye girmiş kelime şekilde yer adlarına yansımıştır.
Özet (Çeviri)
The subject which examine toponomy have important place bitwixt the national elements. Toponomy put forth the connection clearly between a nation?s culture and geography. At the same time toponomy is so important for pointing the lands where a nation lives trough the history.At this study, Ordu city,district and town names have been evaluated for making contribution to toponomy. The place names of Ordu; have been examined from their meaning, shape, word being ; also have been given informations about Ordu city and district history.At the made observations, Turkish language that has stamped to the place names of Ordu has been seen. Also The other languages have entered to Turkish language whit religion, art, trade esc. interactions that have reflected to the place names..