Güneybatı Oğuz grubu lehçelerinde yer alan vokal köklü kelimelerin sınıflandırılması
Classification of the vocals rooted words in the Dialects of Southwest Oghuz Groups
  1. Tez No: 330930
  2. Yazar: SERAP KARADEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİM KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vokal köklü kelimeler, Güneybatı Oğuz grubu lehçeleri, kavram alanı, kök ailesi, Vocals rooted words, Dialects of Southwest Oghuz Groups, the concept space, root family
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Türkçenin vokalle başlayan kelime köklerinin tespiti amacıyla yapılan bu çalışmada Türkiye Türkçesinin içinde bulunduğu Güneybatı Oğuz grubu lehçeleri ölçüt olarak alınmıştır. Bu grupta yer alan Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi, Türkiye Türkçesi ve Türkmen Türkçesinde yer alan vokalle başlayan kelimeler tespit edilerek kavram alanlarına göre sınıflandırılmıştır.Çalışmada Azerbaycan Dilinin İzahlı Lügati, Gagavuz Türkçesi Sözlüğü, Türkmen Dilinin Sözlügi, TDK 2005 Türkçe Sözlük, Derleme Sözlüğü, Tarama Sözlüğü ve Etimologiçeskiy Slovar' Tyurkskih Yazıkov adlı eserlerden yararlanılmış ve tarama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, was aimed to determine the vocal rooted words in Turkish and Southwest of the Oghuz groups dialects including in Turkey Turkish was taken as a criterion. In this group, Azerbaijani, Gagauz, Turkey and Turkmen Turkish are located. The words beginning vocals were determined and classified according to the conceptual field.In this study, that is benefited and scanned the works by the Descriptive Glossary of Azerbaijani Language, Gagauz Turkish Dictionary, The Dictionary of Turkmen Language, The Turkish Dictionary (TDK 2005), The Dialects Dictionary, The Scanning Glossary and Etimologiçeskiy Slovar? Tyurkskih Yazıkov.