Sanat tarihinde özgün resim ve reprodüksiyon ilişkisi
The relation between original painting and reproduction in the art history
  1. Tez No: 331012
  2. Yazar: ZEYNEP DİCLE KAYMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TANJU DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: reprodüksiyon, baskı teknikleri, özgün resim, reproduction, graphic technics, original painting
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Antik Yunan'dan günümüze sanat eserinin yeniden üretimi yani reprodüksiyon, çeşitli teknik ve teknolojilerle gerçekleşmektedir. 19 yy'da fotoğrafın icadına dek , tahta oyma, asit oyma, gravür, litografi , sanat eserlerinin çoğaltımında kullanılan tekniklerdir.Fotoğrafın icadı ile birlikte reprodüksiyon üretimi hızlanmış ve kolaylaşmıştır. 20. yy' da ve günümüzde dijital baskı tekniklerindeki gelişmeler reprodüksiyonları hayatımızın her alanına getirmişlerdir.Sanat eserinin geniş kitlelere ulaşması, kültürler arası iletişim, kültürel mirasın nesilden nesile akttarılması için reprodüksiyon tarih boyunca zorunlu bir üretim şekli olagelmiştir. Bunun yanı sıra sanat tarihi eğitiminde görsel arşivi oluşturdukları gibi sanatçıların özgün yapıtlarında faydalandıkları bir malzemedir. Marcell Duchamp, Andy Warhol, Salvador Dali, Francis Bacon bu sanatçılardan bir kaçıdır.Bu sanatçılardan esinlenerek ürettiğim resimleri, özgün resim ve reprodüksiyon ilişkisi içerisinde değerlendirdim.
Özet (Çeviri)
From Ancient Greek to the present day reproduction of a work of art is realized with various technique and tecnology. Up to the invention of photography in 19th century, woodcut, etching, engraving, litography were the technics to reproduce the work of art. With the invention of photography reproduction processes were accelerated and became easier. At the 20th century and present day the development of digital graphic techniques brought the reproductions in every field of our lifes.The reproduction is an obligatory kind of production for the distribution of the work of art to the wide masses, for the communication between different cultures and the transmission the cultural inheritance to the generations. In addition to these as they form the visul archive for the education of art history, they are main material which the artistis use in their original works. Marcell Duchamp, Andy Warhol, Salvador Dali, Francis Bacon are example of this kind of artists.In context of the relation between original painting and reproduction I examined my own works which I create in inspiration of these artists.