Marmaray Projesi kapsamında Yenikapı kazılarında ortaya çıkarılan Osmanlı keramikleri: 15-17. yüzyıl
Ottaman ceramics unveiled at Yenikapı excavations as part of Marmaray Project: 15th-17th century
- Tez No: 331050
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÇORUHLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Yenikapı Kazısı, Osmanlı, Keramik, İznik, Yenikapı Excavation, Ottaman, Ceramics, Iznik
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk-İslam Sanatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 489
Özet
ÖZET Bizans döneminin önemli liman bölgesi olan Yenikapı Marmaray kazı alanı, bu dönemde Lykos (Bayrampaşa) deresinin getirdiği alüvyonlar ve atıklarla dolmuştur. Osmanlı döneminde Langa bostanları olarak kullanılan bu dolgu tabakalarında, bu döneme ait çok sayıda keramik obje gün yüzüne çıkarılmıştır. ``Marmaray Projesi Kapsamında Yenikapı Kazılarında Ortaya Çıkarılan Osmanlı Keramikleri (15-17. yüzyıl)?? başlıklı tez çalışmamda; 116 tane keramik objenin yapım teknikleri, kompozisyon türleri ve kap formları saptanıp, diğer bölgelerdeki keramiklerle benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir. Bahsi geçen kazı alanındaki buluntular içerisinde, İznik üretimi olan keramik örneklerinin de incelendiği çalışmamda, daha önce yayınlanmamış pek çok eser de tanıtılmıştır. Böylelikle 15-17. yüzyıl İznik keramikleriyle ilgili yapılan çalışmalara yeni örnekler kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Yenikapı Marmaray excavation site, a prominent port area in the Byzantine era, was filled up by alluvions and wastes carried there by Lykos (Bayrampaşa) brook at that time. On these fill-in layers used as Langa (Vlanga) cucumber growing fields in the Ottaman era, numerous ceramic objects (pottery) traced back to that time have come to light to date. Im my thesis titled ?Ottaman Ceramics Unveiled at Yenikapı Excavations as Part of Marmaray Project? (15th-17th Century); I aim to provide in-depth insights into 116 ceramic objects as regards their manufacturing techniques, compositional styles and container forms, concentrating on their similarities to, and differences from, ceramics found in other areas. In this study also dealing examples of ceramic objects found in said excavation area, yet made in Iznik, I also present many studies not published before. Thus, new examples are added to studies carried out with respect to Iznik ceramics of the 15th-17th centuries.