Osmanlı mizahında Teodor Kasap: Diyojen, Çıngıraklı Tatar ve Hayal gazetesi üzerine bir inceleme
Teodor Kasap in Ottoman humor: An analysis of Diyojen, Çıngıraklı Tatar and Hayal newspaper
  1. Tez No: 331169
  2. Yazar: ALPARSLAN OYMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHNAZ ALİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tanzimat, edebiyat, mizah, Diyojen, Çıngıraklı Tatar, Hayal, Tanzimat, literature, humor, Diyojen, Çıngıraklı Tatar, Hayal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 449
Özet
Diyojen, Çıngıraklı Tatar ve Hayal 1870-1877 yılları arasında Teodor Kasap tarafından çıkanlan mizah gazete ve dergileridir. îlk müstakil mizah dergisi olan Diyojen ile bu derginin devamı olan Çıngıraklı Tatar dergisi ve Hayal gazetesi Türk mizahı, Türk edebiyatı ve Türk gazeteciliğine önemli katkılar sağlamışlardır. Muhalif bir kimliğe sahiptirler ve dönemlerinde ciddi bir kamuoyu oluşturmuşlardır.Tezde bu gazete ve dergiler altı farkh tema çerçevesinde ele alınmıştır. Tezi meydana getiren bölümler;“Ekonomi”,“Politika”,“Gazetecilik”,“Belediyecilik, Ulaşım ve Sosyal Hayat”,“Sanat ve Edebiyat”ve“Mizah”başlıkları altında toplanmıştır. Ekonominin kötü gidişinden ulaşıma, belediye hizmetlerinden medeniyet algısına kadar her mesele Diyojen, Çıngıraklı Tatar ve HayaTûe hiciv konusu edilmiştir. Tezde tüm bu temalar edebiyata ve mizalıa malzeme olduldarı noktada ele alınmışlardır.Tezin sonuna açıklamalı bir indeks eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Diyojen, Çıngıraklı Tatar ve Hayal are humor newspaper and magazines which are published by Teodor Kasap between 1870-1877. Diyojen (which is the first detached humor magazine), Çıngıraklı Tatar and Hayal have made important contributions to Turkish literature and Turkish humor and Turkish journalism. They had an oppositional identity and they had public support. At some point in the thesis that all of these themes have been discussed in literature and humor material.The newspaper and magazines are discussed within the framework of these six different themes in this thesis. Constituent parts of thesis are grouped under the headings of“Economy”,“Politics”,“Journalism”,“Municipal, Transport and Social Life”,“Arts and Literatm-e”and“Humor”. Every issues like the economy's bad departure, problems of transportation, municipal services and perception of civilization had been satirized.A detailed index added to the end of the thesis.