Kültür Haftası ve Türk Düşüncesi dergileri ışığında Türk düşüncesinde muhafazakârlık kavramı
In the Turkish thought conservatism concept under the frame of the Culture Week and The Turkish Thought journals
- Tez No: 331194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültür Haftası Dergisi, Türk Düşüncesi Dergisi, Muhafazakârlık, Milliyetçilik, Kemalizm, Liberalizm, Din, The Culture Week Journal, The Turkish Thoughts Journal, Conservation, Nationalism, Kemalism, Liberalism, Religion
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
1936 ve 1953 yıllarında yayın hayatına başlayan Kültür Haftası Dergisi ve Türk Düşüncesi Dergileri, edebiyat ve düşünce dünyasına iddialı bir biçimde girerek ses getirmişlerdir. Bu iki dergi çerçevesinde Türk düşüncesinde muhafazakârlığı inceleyen tezimiz, üç bölümden oluşmaktadır.Çalışmamızın giriş bölümü, muhafazakârlığın doğuşu ve gelişimini kapsamaktadır. Bu bölümde muhafazakârlık kavramı açıklanmaya çalışılmış, muhafazakâr düşüncenin ana temaları üzerinde durulmuş, muhafazakârlığın doğuşu ve Türkiye'de muhafazakârlığın kısa bir tarihçesinden bahsedilmiştir.Tezimizin birinci bölümünde, Cumhuriyet'in erken döneminde yayına başlayan Kültür Haftası dergisi çerçevesinde muhafazakârlık kavramı ele alınmıştır. Kültür Haftası dergisinin çıkışı ve fikri çizgisi üzerinde durulduktan sonra, ?kültür-medeniyet tartışmaları? ve? Şark-Garp Meselesi? başlıkları üzerinden dergi bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur.İkinci bölüm, Türk Düşüncesi dergisi ve muhafazakarlık kavramı adı altında beş alt başlıktan oluşmaktadır. Türk Düşüncesi dergisinin yayın serüveninden bahsedildikten sonra, Milliyetçilik, Kemalizm, Liberalizm ve din kavramları ile muhafazakarlık arasındaki bağlantı, dergideki yazıların ekseninde ortaya koyulmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölüm, her iki derginin de, ?başlık, yazar/şair ve sayfa numarası? dikkate alınarak oluşturulmuş indekslerini içermektedir.Özetlerini verdiğimiz bu üç bölümden sonra, tez çalışmamız boyunca yaptığımız değerlendirmelerin sonucu ?Sonuç? başlığıyla yer almış, çalışmamız esnasında yararlandığımız kaynaklar bir liste halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the years 1936 and 1953 The Culture Week Journal and The Turkish Thoughts Journal started its edition with an ambitious way in the world of literature and ideas with frame of theese two journals our thesis. Investigates conservative Turkish mind and opinions in three chapters.The introduction to our research is about how conservation began and developed. The concept of conservative, the main thoughts of it, its beginning and its history is discussed.In the first chapter, the concept of conservative is taken in hand during early periods of the Republic period when the journal was in its beginning years. After the journal?s goals and aims were published,?Culture-Civilization Discussion? and ?East-West Situation? topics were taken in hand in The Culture Week Journal.Second chapter, The Turkish Thoughts Journal is made of five chapters under the concept of conservative. The relationship between Nationalism, Kemalism, Liberalism religion concepts and conservation is put out in its writings.The third chapter carefully contains indexes about both journals ?heading writer/poet and page numbers?.After the summary of the three chapters, we put the assessments of them under the results. Our resources are listed at the end of the paper.