Pulmoner tromboembolili (PTE) hastalarda antikoagülan tedavinin trombosit ve eritrosit reolojisi üzerine etkisi
The effects of anticoagulant therapy in the patients with pulmonary thromboemboli on rheologic properties of erythrocytes and thrombocytes
  1. Tez No: 331343
  2. Yazar: DİLEK ÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner tromboemboli, eritrosit, trombosit, agregasyon, deformabilite, Pulmonary thromboemboli, erhytrocytes, thrombocytes, aggregation, deformability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Pulmoner emboli (PTE) , pulmoner arter veya dallarının venöz sistemden oluşan pıhtılar tarafından tıkanması ve o bölgede kan akımının engellenmesidir. Tedavisinde çeşitli antikoagulan ilaçlar ve trombolitik ajanlar kullanılmaktadır. Gerek PTE ve derin ven trombozu olaylarının oluşması, gerekse bu olaylarda tedavi için antikoagulan ve trombolitik ajanların kullanılması sırasında kan akımı, kanın akışkanlığı, viskozitesi etkilenmektedir. Dolaşım hemodinamiği açısından, bu değişikliklerden trombositler ve eritrosit reolojisindeki muhtemel değişiklikler de sorumludurlar. Bu nedenle çalışmamızda, PTE li hastalarda tedavi süresince, hematolojik parametreler, fibrinojen ve D-Dimer gibi risk faktörleri ile birlikte, trombosit ve eritrositlerin reolojik özelliklerindeki muhtemel değişikliklerin incelenmesi amaçlanmış ve bu parametrelerin teşhis ve prognoz açısından önemi araştırılmıştır.Hastalara antikoagulan tedavi amacıyla standart heparin 80 Ü/kg tek doz uygulamasını takiben, 18 Ü/kg/saat şeklinde intravenöz infüzyon şeklinde verilmiş ve aPTT takiplerine göre doz ayarlaması yapılmıştır. Aynı zamanda, INR kriterlerine göre INR değerleri 2.0-3.0 olunca heparin tedavisi kesilmiş ve 5 mg/gün olacak şekilde oral antikoagulan olarak warfarin tedavisine başlanmıştır.Tedavi öncesi ve 10 günlük tedavi sonrasında alınan kan örneklerinde; hematolojik parametreler (eritrosit ve trombosit sayısı, hemoglobin ve methemoglobin miktarları, hemotokrit oranı ile MCV, MCH, MCHC değerleri ve ESH) ile birlikte fibrinojen, D-Dimer ve trombosit agregasyon düzeyleri ve eritrosit deformabilitesi, % hemoliz ve eritrosit agregasyonu gibi reolojik parametreler incelenmiştir.Tedavi öncesine göre MCH hariç hematolojik parametrelerde istatistiksel olarak önemli bir değişiklik saptanmamıştır. Trombosit agregasyon oranındaki değişim de anlamlı olmamıştır. ESH, fibrinojen ve D-Dimer seviyelerindeki azalış ile fibrinojen/D-Dimer oranındaki artışlar ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Reolojik parametrelerden eritrosit agregasyon ve % hemoliz oranları azalmış, eritrositlerin deformabilite özellikleri ise artmıştır.Sonuç olarak; PTE yada benzeri olaylarda fibrinojen, D-Dimer gibi risk faktörlerinin yanında, kanın hemodinamiğini etkileyen trombosit ve eritrosit reolojisindeki (özellikle eritrosit deformabilitesindeki) değişikliklerin, gerek teşhis gerekse prognoz açısından önemli olabileceği ve değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pulmoner embolism is occluding of pulmoner artery or it?s branches by consisting of a clot in the venous system and it is blocking of blood flow. Anticoagulant drug and thrombolytic agents is used for it?s treatment. Blood flow, blood viscosity are influenced while both formation of PTE and deep vein thrombosis events and using anticoagulant and thrombosis events and using anticoagulant and thrombolytic agents for cure in these events. İn terms of circuylatory hemodynamics, platelet and erytyrocyte rheology are responsible for these changes. Therefore in this study, during the treament for PTE patients, examination of changes for platelet and erythrocyte rheological properties with together risc factors as hematological parameters, fibrinogen and D_Dimer are aimed and the importance of these parameters have increased for dianozis and prognosis.Following administration of single dose 80U/kg heparin, which for anticoagulant cure for patient, it had given as intravenous infusion 18U/kg/h and doasage adjusment is made according to monitoring of aPTT. At the sama time, according to the criteria of INR, heparin treatment was stopped while INR measur was between 2.0-3.0 and anticoagulant warfarin treatment was started as 5mg/day.Before the treatment and after 10 days of treatment at the taken blood samples, rheological parameters which as fibrinogen , D-Dimer, level of platelet aggregation and erythrocyte deformability, % hemolysis, erythrocyte aggregation are investigated together wiyh hematologic parameters(erythrocyte and platelet amount, hemoglobin and methemoglobin amount hematocrit ratio, MCV; MCH; MCHC amount and ESH)According to the pre-cure at the hematologic parameters, with out MCH, there was no significant change determined.At the rate of platelet aggregation change was not significantly to.But increasing of fibrinogen /D-Dimer rate and decreasing of ESH, fibrinogen and D-Dimer lever found statistically significant.Erythrocyte aggregation and % hemolysis rate which is in rheological parameters was decreased, but erythrocyte deformability properties was increased.As a result, at the PTE or similar events, besides risc factors like fibrinogen, D-Dimer; platelet and erythracyte rheological changes, which affect the hemodynamics of the blood (especially ertyrocyte deformability) were concluded that these going to be significant for both diagnosis and prognosis.