Kırsal kesimde görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin değerlendirilmesi (Ankara ili örneği)
The evaluation of job satisfaction of the physical education teacher working on rural areas (The example of Ankara city)
  1. Tez No: 331347
  2. Yazar: ÖZLEM KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Kırsal Kesim, İş Doyum, Physical Education Teacher, Rural Areas, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kırsal kesimde görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesidir.Araştırma betimsel araştırma modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2011- 2012 öğretim yılında Ankara ilinin kırsal kesimlerinde bulunan 15 ilçesinde görev yapmakta olan 171 Beden Eğitimi öğretmeni oluştururken, Örneklemini ise bu öğretmenler arasından belirlenen 150 Beden Eğitimi Öğretmeni oluşturmaktadır.Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerine ait bulgular anket yoluyla elde edilmiştir. Ölçme aracı olarak araştırmacı kişisel bilgi formu, Minnesota iş doyum ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan anket sonuçları SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Anket bulguları, yüzde ve frekans değerleri ile t-testi sonuçları ve tek yönlü varyans analizi sonuçlarına dayalı olarak yorumlanmıştırAraştırmada kırsal kesimde görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin değerlendirilmesi problemine ait toplam 6 adet alt problem sunulmuştur.Kırsal kesimde görev yapmakta olan beden eğitimi öğretmenlerinin genel iş doyum düzeyleri, iş doyum düzeylerinde cinsiyete, yaşa, eğitim durumuna, medeni duruma ve mesleki kıdemlerine göre farklılıkları gösterilmiştir.Çalışma grubunda bulunan öğretmenlerin ağırlıklı olarak en çok ücret ve ödüllendirme boyutunda doyuma ulaştıkları, en az eğitim ve geliştirme olanakları boyutunda doyuma ulaştıkları görülmektedir.Araştırmada çıkan sonuçlara dayanarak, topluma faydalı, bedenen ve ruhen sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde ve ülke sporunun gelişmesinde, beden eğitimi öğretmenlerinin iş memnuniyetlerinin sağlanmasında faydalı olması amacıyla; yapılabileceklere ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine job satisfaction of physical education teacher working on rural areas and then to evaluate it.The research principle is based on reciprocal relationship and causal research model according to descriptive research. The research universe consists of 171 physical education teachers in rural areas of 15 township in Ankara in 2011-2012 academic year, 150 of them was selected as study sample for the research.Research findings related to physical education teachers' job satisfaction levels were obtained through a questionnaire. Personal information form and Minnesote job satisfaction scale was used as a measurement tool. Applied survey results were analyzed with SPSS statistical program. The survey findings, and the percentage frequency values and one-way analysis of variance and t-test results are interpreted based on the results.In this study of job satisfaction of physical education teachers working in rural areas, there are 6 sub-problem presented belonging of the problem of job satisfaction levels.The study shows us that the level of job satisfaction of physical education teachers working on rural areas differences according to gender, age, education level, marital status and seniority on job satisfaction level.Most teachers in the study group reached saturation on mainly the size of salary and rewarding, and their saturation across the size of training and development opportunities reached at least seen.Based on the results of the study, beneficial to society, physically and mentally healthy individuals in the country for the upbringing and development of sport, physical education teachers in order to be useful in providing job satisfaction, have been the suggestions.