İntihar girişimi nedeniyle 1 Haziran 2006-31 Mayıs 2011 yılları arasında sağlık bakanlığı Kırşehir Ahi Avran Üniversitesi Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran olguların incelenmesi
The examination of suicide cases received by emergency department in ministry of health university of Kirsehir Ahi Evrans State Hospital due to suicide attempt between 1 June 2006-31 May 2011
- Tez No: 331351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, İntihar, Risk Faktörleri, Suicide, Emergency Service, Risk Factors
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, intihar girişimi nedeniyle acil servise başvuran olguların demografik-sosyokültürel özelliklerinin ve etiyolojik etkenlerin belirlemesi amacıyla retrospektif kayıt tarama esasına dayalı ve tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne 1 Haziran 2006- 31 Mayıs 2011 yılları arasında intihar girişimi nedeniyle başvuran 563 intihar vakası oluşturdu. İntihar vaka dosyaları araştırmacı tarafından incelendi. Elde edilen veriler kaydedildi ve sonrasında bilgisayar ortamına aktarıldı. Veriler bilgisayar ortamında SPSS istatistiksel analiz programı 20.0 versiyonu ile değerlendirildi. Araştırma sonucunda; intihar girişiminde bulunan bireylerin çoğunun, kadın, genç, bekar, ilköğretim ve altı eğitim düzeyinde, işsiz ve şehir merkezinde yaşadığı belirlendi. İntiharların en fazla 20.00 - 21.00 saatleri arasında olduğu, %71.4'ünün hafta içi gerçekleştiği, ay olarak Ağustos ayında (%12.1) ve yaz mevsiminde (%28.8) görüldüğü saptandı. İntihar eden bireylerin çoğunun kullandığı intihar yönteminin (%90.9) ilaç-toksik madde alımı olduğu belirlendi. Bireylerin en sık intihar etme nedeninin aile içi sorunlar olduğu, %82.2'sinin daha önce intihar girişiminde bulunmadığı, %23.4'ünün kendisinde psikiyatrik hastalık öyküsünün bulunduğu, %21'inin son 6 ay içinde psikiyatrik yardım aldığı tespit edildi. Çalışma sonucunda belirgin şekilde öne çıkan risk faktörlerine yönelik koruyucu ve önleyici yaklaşımların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına gereksinim olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to determine the demographic - sociocultural characteristics and etiologic factors of cases admitted to the emergency department by reason of suicide attempts as based on retrospective record review and descriptive. The samples of this study consist of 563 suicide cases that admıtted to the Emergency servıce of Kırşehir Ahi Evran University Hospital State Hospital Of Health Ministry by reason of suicide attempts between 01.06.2006-31.05.2011. Suicide case?s files is investigated by the researcher. The obtained data is recorded then transferred to the computer. Data was evaluated with SPSS statistical analysis program by 20.0 version. Results of this study is determined that the majority of individuals who attempt suicide were women, young, single, primary and lower education level, unemployed, and were living in the city center. It was determined that the most of suicide cases were between 20:00 to 21:00 pm, were 71.4% of cases in the first five days of the week, as month were on August (12.1%) and was seen in the summer. It was determined that the most use of suicide method of individuals who attempt suicide were over taking medicine ?toxic substant. It was determined that the most common cause of suicide was the family?s problems, 82.2% of cases has not attempted suicide before, 23.4% of cases had a history of psychiatric illness, 21% of cases had of psychiatric care in the last 6 months of individuals. it is thought to need that the development and dissemination of protective and preventive approaches are needed for the significantly risk factors that determined in this study.