Katı faz ekstraksiyonu ile metal önderiştirilmesi
Preconcentration of metal by solid phase extraction
- Tez No: 331353
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çok duvarlı karbon nanotüp, zenginleştirme, atomik absorbsiyon spektroskopisi, katı-faz eksraksiyonu, Multiwalled carbon nanotube, preconcentration, atomic absorption spectrometry, solid phase extraction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasında, eser düzeyde bulunan Cd(II) ve Pb(II) iyonlarının tatrazin ile doyrulmuş çok duvarlı karbon nanotüp içeren kolonda zenginleştirilmesi üzerinde çalışılmıştır. Model çözelti ortamında pH, örnek hacmi, örnek ve elüent akış hızları, elüent hacmi, elüent tipi ve matriks bileşenleri gibi analitik etkilerin geri kazanımına etkileri incelendi. Çalışılan elementlerin geri kazanımı % 95 'ten daha yüksektir. Cd(II) ve Pb(II) iyonları için gözlenebilme sınırı sırasıyla 0.8 ve 6.6 µg/L olarak bulunmuştur. Yöntemin doğruluğunu test etmek amacıyla çeşme suyu ve mineral suyuna, bazı kuruyemişlere ve çeşitli toz içeceklere analit ekleme çalışmaları yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, preconcentration of trace amount of cadmium and lead ions on multiwalled carbon nanotubes impregnated with tatrazine was studied in column. The effect of pH, sample volume, flow rates of sample and eluent, eluent volume and type, matrix components and etc. on recovery were investigated in model solution media. Recovery values of studied elements were over 95%. Detection limits of Cd(II) and Pb(II) were found 0.8 and 6.6 µg/L, respectively. Accuracy of method was tested by addition-receovery studies with tap and mineral water, appetiser and various powder drinks.