0-14 yaş çocuğu olan annelerin çocuklarına yönelik fiziksel ve duygusal istismar/ihmal durumu
Child physical and emotional abuse/neglect in mother with children at the age of 0-14
  1. Tez No: 331354
  2. Yazar: SONGÜL KARA DORUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, istismar, ihmal, Child, abuse, neglect
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çocuk bütün canlılar içinde en uzun bakım gerektiren bir varlıktır. Uzun bir süre korunması, desteklenmesi ve yönlendirilmesi gerekmektedir. Aile başta olmak üzere çevrenin sevgisi, bakımı, ilgisi ve rehberliği ile sağlıklı bir büyüme ve gelişme gösterebilir. Ancak günümüzde hale dünyanın pek çok ülkesinde çocuğa kendi ebeveyni, yakınları ve toplumdaki çeşitli kurumlar tarafından fiziksel, duygusal bakımdan kötü davranılabilmektedir.Bu çalışma, annelerin çocuklarına uyguladıkları fiziksel ve duygusal istismar/ihmal davranışlarını ve bunu etkileyebilecek faktörleri belirlemek amacıyla yapılan kesitsel bir araştırmadır. Çalışma, Kayseri İli Melikgazi İlçesi Eskişehir Bağları bölgesinde Eylül-Kasım 2010 tarihleri arasında 0-14 yaş çocuğu olan 844 annede gerçekleştirilmiştir. Çoğunlukla göç alan, geçim kaynağı fabrika ve inşaat işçiliğine dayanan bölge yaklaşık 56.000 nüfusludur. Çalışmada annelere sosyo-demografik özellikleri ile ilgili ve fiziksel/duygusal çocuk istismar/ihmaline yönelik sorular içeren anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Annelerin % 77.4'ünün çocuklarını fiziksel, % 87.4'ünün ise çocuklarını duygusal istismar/ihmal ettikleri saptanmıştır. Herhangi bir okul bitirmemiş olan annelerde bu oranlar sırayla % 95.5 ve % 98.9'a yükselmektedir. İleri yaştaki annelerin, 20 yaşın altında çocuk sahibi olan annelerin ve 4 veya daha fazla çocuğa sahip annelerin çocuklarını daha yüksek oranda fiziksel ve duygusal istismar/ihmal ettikleri belirlenmiştir. Halen eşinden şiddet gören annelerle çocukluğunda ailesinden şiddet görenlerin çocuklarına daha fazla fiziksel ve duygusal istismar/ihmal uyguladığı tespit edilmiştir. Çocukların fiziksel ve duygusal istismar/ihmalinin engellenmesinde; annenin eğitimine önem verilmesinin, ailedeki çocuk sayısı ile ilk annelik yaşının aile planlamasına uygun olmasının ve aile içi şiddete karşı mücadele edilmesinin etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
KABSTRACTA child who have the necessity of long term protection, prevention and special care, is different from other livings. For a healty growth and development a child needs to love, guidence, attention especially from family. Today in many countries of the world; parent, relatives and several different organizations of society can abuse children emotionally and physically.This cross sectional research aim is mother?s physical and emotional exploitations/abuse and predispotion factor that leads them. The study is achieved with 844 mothers which have childiren, aged of 0-14, in Semptember-November 2010, in Kayseri Melikgazi. The population of the area is 56.000 mostly immigrants live and earn their life in factories, construction works. The survey is applied by face to face interview technique and asked mother guestions about socio-demografic qualities and physical/emotional abuse. 77.4 % of mothers admit physical, 87.4 % emotional abuse. The ratio of abuse is respectively 95.5 % and 98.9 % in uneducated group. Mothers who have 4 or more children, younger than 20 and older ones get higher rale of emotional and physical abuse. Mothers who still have violence from her husband and have violence from her families in childhood were found more prone to physicial and emotional abuse. To prevert child abuse, mother education, number of children, mother age and domestic voilence have important rale.