Metal-porselen sabit protezlerde metal altyapıdan aşındırmanın metal porselen bağlantısına etkisi
The effect of grinding from metal framework on bond strength of metal-porcelain fixed partial dentures
- Tez No: 331383
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KESİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Aşındırma, metal-porselen sabit bölümlü protez, porselen prova, bağlantı dayanımı, Grinding, metal-porcelain fixed partial denture, porcelain try-in, bond strength
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Metal-porselen restorasyonlar çeşitli laboratuar aşamaları ve klinik uyumlamalar ile doğrulanarak ideal bir uyumda üretilebilir. Ancak diş hekimliği klinik pratiğinde uyumlamalar sırasında yapılan aşındırmalar ise restorasyonu zayıflatabilir.Metal-porselen restorasyonların başarısını genel olarak metal altyapıdan ziyade porselen üst yapıda gözlenebilecek komplikasyonlar belirlemektedir. Özellikle porselen pişirildikten sonra yapılacak aşındırmaların metal-porselen restorasyonları üzerindeki etkisi bilinmemektedir.Bu tez çalışmasında, metal-porselen restorasyonlarda porselen prova olarak diş hekimliği klinik pratiğinde gerçekleştirilebilen aşındırmalar, in-vitro test koşulları altında simüle edilmiştir. Bu aşındırmalar sırasında gözlenebilecek sıcaklık değişimleri ve titreşimler kaydedilmiştir. Gerçekleştirilen aşındırmaların metal-porselen bağlantısı üzerine etkisi, sıcaklık değişimleri ve titreşimler de göz önüne alınarak, değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metal-porcelain fixed partial dentures can be ideally manufactured with several laboratory processes and clinical try-in examinations. However, grindings in clinical dentistry try-in practice can weaken the restoration.Complications at the porcelain structure rather than metal framework determines survival rate of metal-porcelain restorations. Especially, effect of grinding performed after porcelain firing on the metal-porcelain restoration is unknown.In this thesis, at the clinical practice, porcelain try-in stage of metal-porcelain fixed partial denture was simulated in vitro conditions. Temperature changes and vibrations during grindings were saved. The effect of performed grindings on metal-porcelain bond strength, taking into account temperature changes and vibrations was evaluated.