Lityum ve valproat alan bipolar hastalarda oksidatif stres ve süperoksit dismutaz aktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the oxidative stress and superoxide dismutase activity in the patients taking lithium and valproate
  1. Tez No: 331382
  2. Yazar: FUNDA AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar disorder, Malondialdehyde, nitric oxide, lithium, valproate
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada; sağlıklı kişiler ile, lityum ve valproat alan bipolar hastalarda oksidatif stresi değerlendirmek amacıyla protein ileri oksidasyon ürünü (AOPP), malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) düzeyleri ile antioksidan enzimlerden biri olan süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesinin önemi araştırıldı. Lityum kullanan 20, valproat kullanan 20 olmak üzere toplam 40 bipolar bozukluğu olan hastalar ve 20 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. AOPP ve MDA düzeyleri spektrofotometrik metodlarla ölçüldü. SOD aktivitesi ve NO düzeyi ise ELISA tekniği ile uygun ticari kitler kullanılarak belirlendi. İstatistiksel değerlendirme için Student-t testi kullanıldı. 0,05?den küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, bipolar bozukluğu olan hastalarda, serum NO ve MDA düzeyleri istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek saptanırken (p0,05). Bipolar hastalarda oksidatif stres belirteçlerinden olan NO ve MDA düzeylerinin yüksek bulunması, hastaların oksidatif stres altında olabileceğini göstermektedir. Anahtar kelimeler : Bipolar bozukluk, malondialdehid, nitrik oksit, lityum, valproat
Özet (Çeviri)
In this project we aimed to compare the effects of the oxidative stress of healthy individuals and the people that use valproate and lithium by measuring advanced oxidation protein product (AOPP), malondialdehyde (MDA), and nitric oxide (NO) also the importance of antioxidant activity of superoxide dismutase (SOD). Twenty patients using Lithium, 20 patients using valproate; totally 40 patients having bipolar disorder and 20 healthy person were taken into the study. AOPP and MDA levels were calculated using spectophotometric methods. Activity of SOD and NO levels were determined by using ELISA technique with appropriate commercial kits. Statistical analysis was done by Student-t test. P values were accepted as statistically significant when they were less than 0.05. In the patients with bipolar disorder serum NO and MDA levels were increased statistically significant (p0,05). Increased levels of oxidative stress markers (NO and MDA) in the patients with bipolar disorder points out that these patients may be under the effect of oxidative stress.