Evcil kedilerde bazı gebelik parametrelerinin ultrasonografik ölçüm değerleri ile reel ölçüm değerleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the correlation between various pregnancy ultrasonographic measurements and real measurements in domestic cats
  1. Tez No: 331387
  2. Yazar: DENİZ YOSUN SWITIJNK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR BEKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrason, Kedi, Gebelik teşhisi, Ultrasound, Cat, Pregnancy diagnosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada çiftleşme zamanı kesin olarak bilinmeyen kedilerde gerçek zamanlı linear ultrasonografi ile çeşitli gebelik parametrelerinin belirlenmesi ve elde edilen bulgular ışığında bu parametrelerin küçük hayvan hekimliğinde kullanımının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmada polikliniğimize getirilen ortalama 3675,33±129,923 g ağırlığında, 22,7±1,616 ay arasında çeşitli ırklarda 30 adet gebe kedi kullanıldı. Gebelik tanısında embriyonik vezikül, fötus ve fötal kalp atımlarının görüntülenmesi olumlu gebelik kriteri olarak kabul edildi. Gestasyonel kesenin dış-iççap uzunlukları, embriyo/fötus baş-sakrum uzunlukları ve yavru sayıları ultrasonografik olarak kayıt altına alındı. Tüm kedilere ultrasonografik muayeneler sonrası ovariohisterektomi operasyonu uygulandı. Operasyon sonrasında gestasyonel kesenin dış-iç çap ve embriyo/fötus baş-sakrum uzunluklarının reel ölçümleri kayıt altına alındı, reel yavru sayıları tespit edildi.Sonuç olarak çiftleşme zamanına ait hiçbir bilgi bulunmayan gebe kedilerde yapılan ultrasonografik ve reel ölçümler arasında yüksek pozitif korelasyon tespit edildi. Buna bağlı olarak gestasyonel kesenin dış ve iç çap uzunlukları ile embriyo/fötus baş-sakrum uzunluk ölçümlerinin gebelik zamanının belirlenmesinde önemli ve güvenilir parametreler olduğu kanaatine varıldı. Aynı zamanda yaptığımız çalışma ile ultrasonografinin reel yavru sayısının tespit edilmesinde güvenilirliği saptanmış oldu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the various pregnancy measurements by real time linear ultrasonography and evaluate the use of these measurements in small animal practice in the light of the obtained findings.In this study 30 pregnant cats, weighing 3675,33±129,923 g and 22,7±1,616 months age were used in our clinic. Detection of the gestational chamber, fetus and fetal heart beats were accepted as positive criteria for pregnancy. At each examination we imaged and measured external and internal diameter of the gestational sac and the crown-rump length of the embryo/fetus. After ultrasonographic examinations all cats underwent ovariohisterectomy operations. Immidiently after removal, each anatomic piece was evaluated macroscopically, the external and internal diameter of the gestational sac and the length of the embryo/fetus were measured by caliper.In conclusion, higly significant correlation was observed between the mean values of the ultrasonographic and real measuments during the first 30 days of pregnancy in domestic cats which have no mating anamnesis. Therefore, this correlation allowed us to confirm the reability of the ultrasonographic measurements to obtain the gestational age. Moreover, the reability of the ultrasound to obtain the litter number was also obtained by this study.