Sıçan testis dokusunda kadmiyum ile oluşturulan hasar üzerine üzüm çekirdeği ekstresinin etkilerinin araştırılması
A research on effects of grape seed extract on rat testical ti?ssues which was damaged with cadmium
  1. Tez No: 331388
  2. Yazar: SİMGE TAŞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Üzüm Çekirdeği Ekstresi, Testis, Sıçan, Cadmium, Grape Seed Extract, Testis, Rat
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kadmiyum mineral madenciliği, tarım ve endüstri gibi birçok değişik insan aktivitesi sonucu çevremizde açığa çıkan toksik bir metaldir. Bu metal yaşlı ve sigara içenlerin kanında, seminal plazmasında ve folliküler sıvısında artış göstermektedir. Kadmiyum hücrenin çoğalması, farklılaşması, apopitozunu ve diğer hücresel aktivitelerini etkilemektedir. Kadmiyumun gen transkiripsiyonu ve translasyonu üzerine de etkilerinin olduğu bilinmektedir. Üzüm çekirdeği de antioksidan özelliği çok fazla olan bir maddedir. Biz bu çalışmada kadmiyum ile testis dokusunda oluşturulan hasar üzerine üzüm çekirdeği ekstresinin koruyucu etkisini araştırmayı amaçladık. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezinde (DEKAM) yetiştirilen ergin erkek Wistar albino türü sıçanlar kullanıldı. Denekler rastgele 4gruba ayrıldı. Grup I; (n=6) kontrol grubu, grup II; (n=6) 2,5 mg/kg (intraperitoneal) kadmiyum uygulanan sıçanlar, grup III; (n=6) 2,5 mg/kg kadmiyum + 100 mg/kg üzüm çekirdeği ekstresi (intragastrik), grup IV; (n=6) 100 mg/kg üzüm çekirdeği ekstresi (intragastrik) uygulanarak oluşturuldu. Üzüm çekirdeği ekstresi ugulamasının 8. gününde 2. ve 3. gruplara kadmiyum uygulandı ve uygulamadan 48 saat sonra deneklere dekapite edilerek testis dokuları alındı. Parafine gömülen örneklerden alınan kesit örnekleri incelendi ve değerlendirildi. Kadmiyum uygulanan grupta germinal epitelde düzensizlik, lümene epitel hücre dökülmesi, epitel hücreleri arasında vakuol oluşumu ve yer yer nekrotik tübüller gözlendi. Kadmiyum uygulanan grupta seminifer tübül çapları ve Johnsen'in tübüler biyoksi skoru kontrol ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede azalmış olarak belirlendi. Koruyucu amaçlı verilen üzüm çekirdeği ekstresinin ise bu skorları artırdığı gözlendi. Sonuç olarak kadmiyum uygulaması testis dokusunda çok ciddi histopatolojik değişiklikler oluşturmakta olduğu ve koruyucu amaçlı verilen üzüm çekirdeği ekstresinin bu hasarı engellediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cadmium is a toxic metal in our environment which comes out of many activities such as mining, agriculture and industry. This metal shows an increase in the blood, seminal fluids and follicular cells of elder and smoking people. Cadmium effects proliferation, apoptosis, diferansation and all other activities of cell.It is also known that cadmium is effective on genetic transcription and translation. Grape seed is a highly antioxidant natural material. Grape seed is a natural extract of vitis vinifera. And it is known with antioxidant and protective features under the oxidative stress and effects of heavy metals. In this study we established to investigate the protective effect of grape seed extract on cadmium damage to testis tissue. In this study, adult male Wistar albino rats that raised in DEKAM (Erciyes University Experimental And Clinic Researches Centre ) are used. Rats are seperated into four random groups. Group 1; (n=6) control group, group 2; (n=6) 2.5 mg/kg (intraperitoneal) cadmium administrated rats, group 3; (n=6) 2.5 mg/kg cadmium plus 100 mg/kg grape seed was administrated (intragastic), group 4; (n=6) 100 mg/kg grape seed extract (intragastrik) was administrated. Cadmium were application grape extract seed groups 2 and 3 on day of 8 and all the subjects are killed by decapitation. Testes of samples are taken and identified and it was buried into paraffine. Section examples which was buried into paraffine is analysed and reviewed. Germinal epithelium irregularities, epithelial cell loss in lumen, formation of the vacuoles between epithelial cells and necrotic tubules was observed to applied cadmium in the group. The diameters of seminiferous tubules and tubular biyoksi score of Johnsen compared to control group; significantly decreased. These scores was increased by the grape seed extract for protective purposes. As a result of application of cadmium create a very serious changes on testicular tissue and the grape seed extract for protective purposes inhibited this damage.