Hipertansif ve normotansif bireylerde anjiyotensin dönüştürücü enzim ve G proteini sinyal düzenleyici 2 genlerindeki polimorfizmlerin incelenmesi
Analysis of polymorphisms of angiotensin converting enzyme and regulator of G protein signaling 2 gene in hypertensive and normotensive individuals
- Tez No: 331481
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TULİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Anjiyotensin Dönüştürü Enzim, Esansiyel hipertansiyon, G proteini sinyal düzenleyici 2, I/D polimorfizmi, Angiotensin Converting Enzyme, Essential Hypertension, I/D polymorphism, Regulator of G protein Signaling 2
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Hipertansiyon yol açtığı morbidite ve mortaliteden dolayı önemli bir halk sağlığı problemidir. Etiyolojisine göre primer (esansiyel) ve sekonder hipertansiyon şeklinde iki gruba ayrılmaktadır. Sekonder hipertansiyon daha az sıklıkta görülmekte olup, nedeni belirlenebilirdir. Esansiyel hipertansiyonun temel nedeni bilinmemektedir. Biz de çalışmamızda, esansiyel hipertansiyonun genetik etiyolojisini aydınlatmaya yönelik, ACE I/D polimorfizmi ve RGS2 gen polimorfizmlerinin hipertansiyonla ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 53 esansiyel hipertansiyonlu ve 53 normotansif olmak üzere 106 birey dahil edildi. ACE I/D polimorfizmi ARMS yöntemiyle değerlendirilir iken RGS2 gen polimorfizmlerini incelemek üzere için dizi analizi yapılmıştır. Bulgular: Hipertansiyon aile öyküsü, alkol kullanımı ve beden kitle indeksi ile ilişkili saptandı (p0,05). RGS2 geninde, 2?si yeni olmak üzere 10 adet polimorfizm saptandı. RGS2 geninde saptanan polimorfizmler ile hipertansiyon arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Hipertansiyonun ACE I/D polimorfizmi ve RGS2 gen polimorfizmleri ilişkisini anlamsız saptadık. RGS2 geninin 5? üstü bölgesinde, başka çalışmalarda rastlamadığımız 2 adet yeni polimorfizm saptadık. Bu çalışma bir ön çalışma niteliğinde olup, daha geniş hasta grubunun genetik analizinin yapılması ve saptanacak değişimlerin gen ifadesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Hypertension is an important public health problem, and it is a major risk factor of morbidity and mortality. Hypertension is classified in two groups as primary (essential) hypertension and secondary hypertension, according its etiology. Secondary hypertension is less common and the reason can be identified. The main reason of essential hypertension is unknown. The aim of this study is clarifying the genetic etiology of hypertension via investigating relationship between hypertension and ACE I/D gene polymorphism and RGS2 gene polymorphisms. Materials and Methods: 106 individuals were included in this study. Fifty-three of them had essential hypertension and the others (53) were normotensive. ACE I/D gene polymorphism was genotyped by ARMS method while RGS2 gene polymorphisms were genotyped by cycle sequencing method. Results: In this study, we found that hypertension was associated with family history, alcohol intake and body mass index (p0.05). We identified two novel polymorphisms in addition to eight known common polymorphisms. We couldn?t find any significant relations between hypertension and RGS2 gene polymorphisms (p>0.05). Conclusion: We found that hypertension was not associated with polymorphisms of ACE I/D and RGS2 gene. We identified two novel polymorphisms at 5? upstream region of RGS2 gene, which has not been reported before. This is a preliminary study and further studies for genetic analyzing in a large group patient will contribute to literature by determining and assessment of the effects on gene expressions.