Santral ve periferik venöz kateter uygulamalarında oktenidin hidroklorür, klorheksidin diglukonat ve povidon iyodürün antiseptik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of antiseptic efficacy of octenidine hydrochloride, chlorhexidine digluconate and povidone iodine for the applications of central and peripheral venous catheterisation
  1. Tez No: 331610
  2. Yazar: ŞULE EDA ERSÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKCAN AKKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateterizasyon, periferik venöz kateterizasyon, antisepsi, oktenidin hidroklörür, povidon iyot, klorheksidin glukonat, intravenöz kanülasyon, Central and peripheral venous catheterization, antisepsis, octenidine hydrochloride, povidone iodine, chlorhexidine gluconate, intravenous cannulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Santral venöz kateterler ve periferik venöz kateterler sıvı ve elektrolit tedavisi, kan ve kan ürünleri verilmesi, bazı antibiyotiklerin kullanılması, kemoterapi uygulanması, hastaların yaşamsal verilerinin elde edilmesi ve hemodinamik izlem gibi amaçlarla servis hastalarında ve özellikle yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Enfeksiyonların önlenmesi, kateterin takılacağı bölgenin hızlı ve etkin bir şekilde antiseptik maddeyle temizlenmesi ile mümkündür. Kateterlerin çoğu zaman acil şartlarda takıldığı düşünülürse cilt temizliğinin hızlı ve etkin yapılabilmesi önemlidir. Biz de bu çalışmamızla farklı antiseptik solüsyonların etkinliğini karşılaştırarak santral ve periferik venöz kateter uygulamalarında oktenidin hidroklorür, klorheksidin diglukonat ve povidon iyodürün antiseptik etkilerini araştırdık. Çalışmaya etik kurul izni ve hastaların onayı alındıktan sonra, 18-65 yaş arası, 90 olgu alındı. Olgular randomize olarak 3 eşit gruba ayrıldı Cilt dezenfeksiyonu 1. gruptaki olgularda % 0,1 oktenidin hidroklörür 2. gruptaki olgularda % 10 povidon iyot, 3. gruptaki olgularda ise %1,5 klorheksidin glukonat ile yapıldı. Antisepsi öncesi ve sonrası ciltten örnek sürüntü alındı. Önce sıvı besiyerinde sonra kanlı agar ve EMB besiyerlerinde 24-48 saat arası 37 °C?de 24 saat inkübe edilerek koloni sayımı yapıldı. Her üç grup demografik veriler bakımından benzerdi. Gruplar arası karşılaştırmada oktenidin hidroklörür grubunun 4 olgusunda (% 13,3), povidon iyodürün grubunun 5 olgusunda (% 16,7), klorheksidin diglukonat grubunun 2 olgusunda (%6,7) üreme saptandı. Sonuç olarak; santral ve periferik venöz kateter uygulamalarında oktenidin hidroklorür, klorheksidin diglukonat ve povidon iyodürün antiseptik solüsyonları arasında antimikrobiyal etkinlik açısından anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare the antiseptic efficacy of octenidine hydrochloride, chlorhexidine digluconate and povidone iodine for the applications of. Central and peripheral venous catheters is often used in patients, especially in intensive care units for such purposes; fluid and electrolyte therapies, blood and blood products, the use of some antibiotics, chemotherapeutics, and hemodynamic monitoring of patients. The catheter site must be cleaned quickly and efficiently with an antiseptic agent, to prevent infections nevertheless, , most of the time, catheters inserted under emergency conditions, so that fast and effective cleaning of the skin is important. After approval of the ethics committee and informed 90 patients aged between 18-65 years were included in the study. The patients were randomly divided into three equal groups. Skin disinfection was performed. In the first group with 0.1% octenidine and in the second group with 10% povidone iodine, in the third group with 1.5% chlorhexidine gluconate. Samples were taken with the swabs from the skin before and after the skin antisepsis . The samples were applicated first in the liquid medium and then blood and EMB agar culture media. They were incubated for 24-48 hours at 37 ° C and colonies were counted after 24 hours. All groups were similar in terms of the demographic data. The positive results is seen as follows, 4 cases (13.3%) were foundto be positive in the OHC group, 5 cases (16.7%) in the PI group, 2 cases (6.7%) in the CHG group As a result, statistically significant difference was not found in terms of antimicrobial effectiveness of octenidine hydrochloride, chlorhexidine digluconate and povidone iodine for the applications of central and peripheral venous catheters.