Hisse senedi piyasasında muhasebe bilgilerinin firma değeri ile ilişkisi: İMKB üzerine bir inceleme
The realtion between accounting information and firm value in stock market: a study on ise(İstanbul Stock Exchance)
- Tez No: 331697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Bilgileri, Firma Değeri, Değer İlişkisi, Ohlson Modeli, İMKB, Accounting information, Firm Value, Value Relevance, Ohlson Model, ISE
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada muhasebe bilgilerinin firma değeri ile ilişkilerinin analizinde Ohlson Modeli kullanılarak, 2005-2011 döneminde İMKB?de sürekli işlem gören ve imalat sanayinde yer alan firmalarda söz konusu ilişki düzeylerinin sektör ve yıl bazında ölçümü amaçlanmıştır.Çalışmada örneklem, 2005-2011 döneminde verilerine sağlıklı bir şekilde ulaşılabilmiş imalat sanayinde yer alan firmalardan oluşturulmuştur. İmalat sanayinde yer alan alt sektörler dikkate alınarak sektörel analiz, alt sektör ayrımı yapılmaksızın toplulaştırılmış (imalat sanayi) bazda analiz ve birer yıllık dönemler itibariyle de yıllık analiz yapılmıştır. Dolayısıyla yıllar itibariyle ilişki düzeylerindeki değişim ve 2008 krizinin olası etkileri de incelenmeye çalışılmıştır. Verilerin elde edilmesinde ?www.imkb.gov.tr? ve ?www.kap.gov.tr? ile Finnet Mali Analist programı ve www.finnet.com.tr veri tabanları kullanılmıştır.Araştırma bulguları genel olarak değerlendirildiğinde firma piyasa değerinin belirlenmesinde muhasebe bilgi sisteminin üretmiş olduğu bilgilerin önemli ve etkili olduğu ifade edilebilir. Bilanço ve gelir tablosu bilgilerinin ikisinin birden piyasa değerini açıklama güçlerinin %70?ler seviyesine kadar çıkabildiği görülmüştür. İşletmeye özgü faktörlerin değer ilişkisi düzeyine olumlu-olumsuz katkılarının olduğu gözlemlenen bulgular arasındadır. Bununla birlikte bilanço bilgisi defter değerinin piyasa değerini genel olarak daha iyi açıkladığı ve defter değeri modelinin istatistiksel açıdan daha anlamlı ve güvenilir bilgiler sağladığı belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, the Ohlson model has been used in the analysis of the relation of the accounting information to firm value and interactions, and it is aimed to measure on a sectoral and yearly basis the level of the aforesaid relations at the firms traded constantly at ISE (Istanbul Stock Exchange) and involving in the manufacturing industry between 2005-2011.The sample in the research consisted of the firms which involved in manufacturing industry and whose data between 2005 and 2011 was fully accessed. Considering sub sectors in the manufacturing industry a sectoral analysis, an analysis on the basis of aggregation (manufacturing industry) without any discrimination, an annual analysis for one year-period have been conducted. Thus the change at relational level by years and the possible effects of the crisis in 2008 were attempted to be examined. In obtaining the data, Istanbul Stock Exchange (www.imkb.gov.tr) and Public Disclosure Platform (www.kap.gov.tr) websites were used and also Finnet Financial Analyst program (www.finnet.com.tr) was utilized. As the research findings are generally taken into consideration, it can be commented that the information provided by the accounting knowledge system is fairly important and influential in the determination of a firm?s market value. It was observed that the information in relation to balance sheet and income statement all together had a capability to explain the market value up to a level of 70 percent. It was also found out that the factors special to the business enterprise had positive-negative effects on the level of value relevance. Furthermore, it can be suggested that knowledge of balance sheet is generally able to explain market value better and that the book value model provides statistically more meaningful and reliable information.