Yatılı liselerde öğrenim gören gündüzlü ve yatılı öğrencilerin psikolojik belirtilerinin incelenmesi
A study for examining psychological symptoms of boarding and day students in boarding schools
  1. Tez No: 331723
  2. Yazar: MUSTAFA SAVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik belirti, yatılı öğrenim, gündüzlü öğrenim, yatılı lise, Psychological symptom, boarding education, standard education, boarding high school
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışma yatılı liselerde öğrenim gören gündüzlü ve yatılı öğrencilerin psikolojik belirtilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda yatılı ve gündüzlü öğrenim gören lise öğrencilerinin cinsiyete, öğrenim gördükleri okul türüne, ailedeki birey sayısına, ailelerinde herhangi bir bireyin psikolojik rahatsızlık yaşama durumuna, anne eğitim düzeyine, baba eğitim düzeyine, algıladıkları sosyoekonomik düzeylerine, anne-babalarının kendileriyle ilgilenme durumuna ve ilköğretimde kaldıkları yere göre psikolojik belirtileri arasında anlamlı bir farklılaşma olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca çalışmada yatılı ve gündüzlü öğrenim görme durumunu ayırmadan öğrencilerin psikolojik belirtilerinin okul türü, cinsiyet ve ailede psikolojik rahatsızlığı olan birinin var olup olmaması değişkenlerine göre anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Bu amaca uygun olarak tarama modeline başvurulmuştur. Çalışmanın evrenini Ağrı ili ve ilçelerinde 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında yatılı liselerde öğrenim gören ailesiyle ve yatılı kalan lise öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise Ağrı ili ve çeşitli ilçelerinin çeşitli yatılı liselerinde öğrenim gören 252 gündüzlü ve 252 yatılı toplamda 504 12. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin psikolojik belirti düzeylerini saptamak için Deragotis ve ark. (1977) tarafından geliştirilen ve daha sonra Dağ (1991) tarafından Türkçe?ye uyarlanan Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R) ve öğrencilerin demografik özeliklerini belirlemek amacıyla da araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 20.00 istatistik paket programında MANOVA ve Scheffe test tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yatılı ve gündüzlü öğrenim gören öğrencilerin ikamet ettikleri yer, ailedeki birey sayısı, baba eğitim düzeyi, algılanan sosyo ekonomik düzey, anne babalarının kendileriyle ilgilenme durumu, ilköğretimde kaldıkları yer açısındanpsikolojik belirtileri arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu; cinsiyet, okul türü, ailede psikolojik rahatsızlığı olan birinin var olup olmaması ve anne eğitim düzeyi açısındanise bir farklılaşma olmadığı bulunmuştur. Ayrıca yatılı ve gündüzlü öğrenim görme durumunu ayırmadan öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türü, cinsiyeti ve ailede psikolojik rahatsızlığı olan birinin var olup olmaması açısından psikolojik belirtilerininfarklı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is carried out with the purpose of examining psychological symptoms of pupils studying at boarding high schools, staying with their families or at boarding schools. In accordance with this aim, whether there is a meaningful differentiation between the psychological symptoms of boarders and high school students being educated normally with respect to sex, type of school which they study, number of family members, whether someone from their family experienced a psychological disorder or not, education level of mother, education level of father, socio-economical status that they perceive, parents? care and the place where they lived during elementary school is analyzed. Besides, in the research whether there is a significant differentiation on the psychological symptoms according to type of school, sex and whether someone from their family experienced a psychological disorder or not is investigated without making disctinction between boarder students and the other students. In compliance with this purpose the screening model is applied. The population of the study is consisted of the pupils studying at boarding high schools, staying with their families or at boarding schools in 2012-2013 education academic year in Ağrı and its towns. The sample of the study is composed of 504 students 12th grade high school students ( 252 students stay with their families and 252 students stay in boarding school) who stay in Ağrı and surrounding towns. As the data collection tool; to determine the psychological symptom rate, SCL-90-R ( Symptom Distress Check List) , which was improved by Derogates et al.(1977) and then adjusted to Turkish by Dağ (1991) was used. In addition, to determine the demographic properties of the students, Personal Information form, which was improved by the investigator, was used. The acquired information has been analyzed with MANOVA and Scheffe test technique in SPSS 20.00 statistics packaged software. As the consequence of the research it has been found that there is a meaningful differentiation on the psychological symptoms of pupils studying at boarding high schools, staying with their families or at boarding schools with respect to the place where they live, socio-economical status that they perceive, parents? care; however, there is no correlation between the psychological symptoms and the variables such as type of school, sex, education level of mother and whether someone from their family experienced a psychological disorder ornot. Besides, without making a distinction between boarder students and other students, it has been found that there occur some different psychological symptoms according to the school type which students attend to, sex, and whether there is a member in their family who suffers from a psychological problem.