Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutumlarının incelenmesi
Examining of democratic attitudes of class teachers in classroom management
- Tez No: 331722
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Demokratik Tutum, Classroom Management, Democratic Attitude
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırmanın amacı, sınıf öğretmelerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum ve davranışları sergileme düzeylerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem, görev yaptıkları okulun türü, eğitim verdikleri sınıf düzeyi, mezun oldukları eğitim düzeyi, eğitim formasyonu almış olma, mezun olunan alan, demokratik sınıf yönetimine yönelik hizmet içi eğitim almış olma durumlarına göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma evrenini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Yakutiye ve Palandöken merkez ilçe sınırları içerisinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı merkez ilköğretim okulları 1. kademede görev yapan 1243 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, resmi ilköğretim okulları arasından uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 20 resmi ilköğretim okulunda görev yapan 227 sınıf öğretmeni ile 4 özel ilköğretim okulunda görev yapan 41 sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 268 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak ?Kişisel Bilgi Formu? ve Demirtaş (2004) tarafından geliştirilen ?Demokratik Sınıf Yönetimi Ölçeği? kullanılmıştır.Verilerin analizinde sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutumlarının cinsiyet, medeni durum, görev yapılan okulun türü, mezun olunan alan, hizmet içi eğitim almış olma değişkenleri açısından karşılaştırılmasında t testi; yaş grupları, mesleki kıdem, mezun olunan eğitim düzeyi açısından karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi; eğitim verdikleri sınıf düzeyleri açısından karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi; eğitim formasyonu almış olma durumlarına göre Mann Whitney U testi yapılmıştır.Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum puan ortalamalarında anlamlı bir farklılaşma gözlendiği durumlarda Dunnett?s T3 analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir. 1.Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum ve davranışları sergileme düzeylerinde cinsiyetlerine göre bayan öğretmenler lehine; demokratik sınıf yönetimine yönelik hizmet içi eğitim almış olma durumlarına göre hizmet içi eğitim alan öğretmenler lehine anlamlı düzeyde farklılaşma bulunmuştur. 2.Yaş gruplarına göre 41-50 yaş grubunda bulunan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum puanları, 31-40 yaş grubunda bulunan sınıf öğretmenlerinin demokratik tutum puanlarından; 51 ve üzeri yaş grubunda bulunan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum puanları ise 26-30 ve 31-40 yaş grubunda bulunan sınıf öğretmenlerinin demokratik tutum puanlarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Mesleki kıdemi 16-20 yıl olan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum puanları, mesleki kıdemi 6-10 yıl olan sınıf öğretmenlerinin demokratik tutum puanlarından; mesleki kıdemi 21 ve üzeri yıl olan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum puanları ise mesleki kıdemi 6-10 yıl ve 11-15 yıl olan sınıf öğretmenlerinin demokratik tutum puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. 3.Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimindeki demokratik tutum ve davranışları sergileme düzeylerinde medeni durum, görev yapılan okulun türü, eğitim verdikleri sınıf düzeyi, eğitim formasyonu almış olma, mezun olunan alan, eğitim düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find whether acting levels of democratic attitudes and manners of class teachers in classroom management their democratic attitudes show significant differences to gender, age, marital status, seniority, the types of the school in which they are working, graduated level of education, the grade of the class they are training, pedagogical formation, their major field, whether they had any inservice traning on democratic classroom management..The population of this study consists of 1243 class teachers working in the first phase of official schools in 2011-2012 education year under the rule of the Ministry of Education within the provincial borders of Yakutiye and Palandöken in Erzurum.As to the sample of the study, it includes totally 268 class teachers, which involve 227 class teachers working in 20 public schools and 41 class teachers working in 4 private schools, which was determined by random sampling method. Data collection tools of the study are ?Personal Information Form? and ?Democratic Classroom Management Scale? developed by Demirtaş (2004).In the data analysis, t-test was applied to compare teachers?democratic attitudes according to some variables such as gender, marital status, the types of the school in which they are working, their major field, whether they have got any inservice traning; Kruskal Wallis test was applied to compare their democratic atttittudes to age groups, seniority, their education level; One-Way Variance Analysis was applied in comparison to the grade of class they are training; Mann Whitney U test was applied in comparison to the pedagogical formation they got. When significant differences were determined in the scores of democratic attitudes of class teachers, Dunnett?s T3 analysis was applied. The findings of the study were summarized below; 1. A significant difference was determined in the acting levels of democratic attitudes and manner in support of females in terms of gender; A significant difference was determined in terms of democratic attitudes in support of teachers who had inservice training. 2.To age groups, the democratic attitude scores of teachers between 41-50 ages were found significantly higher than those between 31-40 ages; the democratic attitude scores of teachers above 51 was found significantly higher than teachers between 26-30 and 31-40 ages. The democratic attitude scores of teachers, who are in between 16-20 year in seniority, were found significantly higher than tose, who are in 6-10 years; The democratic attitude scores of teachers, who are in 21 years in seniority, were found significantly higher than those, who are in 6-10 years and in 11-15 years. 3.It was found no significant difference in the acting levels of democratic attitudes and manners of class teachers in terms of variables which are marital status, the types of the schools, the grade of class the are training, pedagogical formation, their major field, education level.