Evli bireylerin evlilik kalitesi toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ve yaşam doyumları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationship between marrital quality, attitudes towards gender roles and life satisfaction among the married individual
  1. Tez No: 331738
  2. Yazar: SEMANUR KODAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞARAN GENÇDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik kalitesi, Toplumsal cinsiyet rollerine ili?kin tutumları, Ya?am doyumu, Evli bireyler
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin evlilik kalitesi, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma olayların ya da olguların nedenlerini bulmaya yönelik ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Bayburt ve Erzurum illerinde yaşayan evli bireyler oluşturmakta olup, gönüllülük esas olduğu için araştırma 639 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Evlilik Yaşam Ölçeği?, ?Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği? ve ?Yaşam Doyumu Ölçeği? uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler üzerinde frekans, yüzde, bağımsız gruplar için t testi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal-Wallis, LSD Post Hoc ve Mann Whitney U analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bireylerin evlilik kalitesi, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ve yaşam doyumları arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş, çocuk sahibi olma, çocuk sayısı, aile içi müdahaleye göre evlilik kalitesi; cinsiyet, yaş, eşin çalışma durumu, evlilik süresi, çocuk sahibi olma, evlilik biçimi, aile tipi, yaşadığı şehir, eğitim düzeyi, eş eğitim düzeyi, meslek, eş mesleği, ailenin ortalama aylık gelirine göre toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları arasında; cinsiyet, eşin çalışma durumu ve ailenin ortalama aylık gelirine göre yaşam doyumları arasında anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to examine the relationship between the marital quality, attitudes towards gender roles and life satisfaction in terms of different kinds of variables. This research is a study of the relational model. The universe of this study includes married individuals living in the province of Bayburt and Erzurum, and 639 individual is participated to the research which is voluntary basis. The data were collected by using the