Fen öğretiminde öğrenci başarısını ve öz-düzenleme becerilerini geliştiren sınıf ortamının oluşturulmasında mobil teknoloji kullanımı
Using mobile technology for promoting students' achievement and self-regulation skills in science classroom
- Tez No: 331737
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEHBİ AYTEKİN SANALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Mobil Teknolojiler, Sınıf İçi Etkileşim Sistemi, M-SES, Science Instiruction, Mobile Technologies, Mobile Classroom Interaction System (M-CIS)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırma ile üniversite fen öğretiminde mobil teknolojilerin kullanımının öğrenci öz-düzenleme becerilerine ve akademik başarılarına etkisi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan ön çalışmalardan, tasarlanan sistemin fen laboratuvarlarında kullanımının uygun olacağı sonucu çıkarılmıştır. Ayrıca sistemin fen öğretimine yönelik olarak yaptığı katkıyı değerlendirebilmek için Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinde ders öğretmenlerinin bu sistemi kullanmaları sağlanmıştır. Mobil teknolojiler kullanımı ile etkileşimli sınıf ortamının oluşturulmasına yönelik olarak öğrenci ve öğretmen görüşleri de dikkate alınarak, mobil teknolojilerin fen öğretiminde kullanılabilirlik durumu araştırılmıştır.Tasarlanan mobil sınıf içi etkileşim sisteminin fen öğretiminde kullanımı ve bu kullanıma ilişkin olarak akademik başarı ve öğrenci öz-düzenleme becerilerindeki değişim durumunu belirleyebilmek için deneme modeli kullanılmıştır. Fen öğretiminde bu sistemin kullanım etkisini değerlendirebilmek için ayrıca öğrenci ve öğretmen görüşleri de dikkate alınmıştır. Araştırma Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Öğretmenliği programına kayıtlı 164 öğrenci ile yürütülmüştür. Ayrıca, gönüllü üç öğretmen derslerinde sistemi kullanmıştır. Sistem Fen Bilgisi dersi için temel teşkil eden fizik, kimya, biyoloji ve biyoloji laboratuvarı derslerinde kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ?Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği, Akademik Başarı Testi, Yapılandırılmış Görüşme Formu? kullanılmıştır. Verilerin analizi için betimsel istatistikler, kovaryans analizi (ANCOVA) ve Mann-Whitney U testi gibi kestirimsel istatistikler içerik analizi kullanılmıştır.Sonuç olarak, fen öğretiminde mobil teknoloji kullanımının öğrencilerin akademik başarılarının artmasında etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Tasarlanan sistemin, öğrenmede, öğretimde, öğrenme ortamında, öğrenci ve öğretmen duyuşsal tepkilerinde önemli değişimler sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of mobile technology usage in university science instruction on students? academic achievement and self-regulation skills. The mobile system is designed after the pilot study and employed in science laboratory courses. Mobile interaction system?s contribution to science instruction is evaluated after instructors used it in their physics, chemistry and biology courses. The usability of mobile technology in constructing an interactive classroom atmosphere in science instruction is investigated within the scope of the research aim.An experimental study is conducted to test the use of mobile in-class interaction system (M-CIS) and to determine the change in students? academic achievement and self-regulation skills in science instruction. In addition, student and instructor interviews are conducted to assess the effect of M-CIS use in science instruction. The study is carried out in an educational faculty with 164 students registered to the science education department. The M-CIS is used in three instructors? courses. The M-CIS is utilized in psychics, chemistry, biology, and biology laboratory classes. Motivated Strategies for Learning Questionnaires, Academic Achievement Tests and Semi-structured interview forms are used as data collection instruments. In the data analysis process, descriptive statistics, covariance analysis (ANCOVA), Mann- Whitney U test and content analysis are used.At the end of the study, it is found that the use of mobile technology in science instruction sustained to be effective in increasing students? academic achievement. Besides, the M-CIS provided significant changes in teaching, instruction and learning atmosphere, as well as students? and teachers? affective outcomes.