Stratejik rekabet üstünlüğü sağlama aracı olarak inovasyon stratejileri: Kocaeli otel işletmeleri üzerine bir araştırma
As a tool for strategic innovation strategies to provide competitive advantage: A research on Kocaeli hotel administration
- Tez No: 331759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rekabet Üstünlüğü, Rekabet Stratejileri, İnovasyon, İnovasyon Stratejileri, Kocaeli Turizmi, Competitive Advantage, Competitive Strategies, Innovation, Innovation Strategies, Kocaeli Tourism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Küreselleşme süreciyle birlikte yaşanan gelişmeler, işletmelerin değişen dünya koşullarına ayak uydurabilmek için birbirleriyle rekabet etmelerini zorunlu hale getirmiştir. Böylelikle işletmeler varlıklarını sürdürebilmek ve rakiplerinin gerisinde kalmamak için rekabet stratejilerine başvurmaktadır. Son zamanlarda inovasyon rekabette yeni bir yaklaşım haline gelmiştir. Dolayısıyla rekabet üstünlüğü sağlama adına yapılan çalışmalarda inovasyon faaliyetleri yer almaktadır. Ürün, hizmet, süreç, pazarlama ve organizasyon gibi aşamalı ve radikal inovasyon faaliyetleri uygulanmaktadır. Bu inovasyon faaliyetleri rakip işletmelere veya faaliyet gösterilen bölgeye göre saldırgan, savunmacı, taklitçi, bağımlı, geleneksel ve fırsatları izleyen inovasyon stratejisi olarak rekabet üstünlüğü sağlayabilmektedir. Bu bağlamda araştırmanın ilk temel amacı; Kocaeli'nde faaliyet gösteren üç, dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinin inovasyon faaliyetlerini belirlemek ve bu doğrultuda izlediği inovasyon stratejisini tespit etmektir. İkinci amacı ise; araştırmaya dahil edilen otel işletmelerinin rekabet stratejilerinin, uygulanacak olan inovasyon stratejilerinde belirleyici bir nitelik taşıyıp taşımadığını tespit etmektir. Bu kapsamda araştırmaya Turizm Bakanlığından, Turizm İşletme Belgeli üç, dört ve beş yıldızlı toplamda 15 adet otel işletmesi dahil edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler otel işletmelerinin üst düzey yöneticileriyle yapılan yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel veri analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarında otel işletmelerinde inovasyon faaliyetlerinin uygulandığı tespit edilmiştir. Otel işletmelerinde ağırlıklı olarak aşamalı inovasyon boyutu altında ürün, hizmet ve süreç inovasyonlarının uygulandığı görülmüştür. Ayrıca otel işletmelerinin uyguladığı rekabet stratejileri ile inovasyon stratejileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Dolayısıyla maliyet liderliği stratejisi ile saldırgan ve fırsatları izleyen inovasyon stratejisi arasında olumlu bir ilişki vardır. Farklılaştırma stratejisi ile fırsatları izleyen inovasyon stratejisi arasında olumlu bir ilişki vardır. Odaklanma Stratejisi ile saldırgan ve fırsatları izleyen inovasyon stratejisi arasında olumlu bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
With the recent developments in the process of globalization, it necessary for enterprises to adapt to changing world conditions to compete with each other. Thus, in order not to lag behind its competitors, enterprises should apply for competitive strategies of businesses to survive. Innovation competition has become recently a new approach. Therefore, on behalf of the studies to provide a competitive advantage, innovation activities are included. Lile product, service, process, marketing and organization, incremental and radical innovation activities are implemented. Innovation activities in this area of activity by competing businesses or offensive, defensive, imitative, dependent, traditional, and opportunities in the following innovation strategy can provide a competitive advantage. In this context, the main objective of the research, to determine three, four and five-star hotels' innovation activities in Kocaeli and innovation strategy pursued in this direction is determined. The second aim, to determine if they contain an attribute determining competitive strategies on innovation strategies to be implemented for the hotel companies included in the study. In this context, the Ministry of Tourism, Tourism Management Certificate three, four and five-star hotel operator in a total of 15 were included in the study .Qualitative research method was used. Hotel companies of the research data have been obtained as a result of interviews with senior managers. The data obtained were analyzed by descriptive data analysis technique. Results of this research have been identified hotel is applied innovation activities of enterprises. In the hotel business, mainly in the size of the innovation stage, product, service and process innovations were implemented. Also, the relationship between the hotel enterprises applied competitive strategies and innovation strategies are examined. Therefore, there is a positive relationship between the innovation strategy of cost leadership strategy and the attacker and the opportunities follower. There is a positive relationship between Differentiation strategy and innovation strategy following opportunities. There is a positive relationship between the attacker and opportunities follower the innovation strategy and focusing strategy.