Tanıtım faaliyetlerinin turizm hareketine etkisi ve Fethiye ilçesi örneği
The affects of publicity activities on the movements of tourism sector and Fethiye' example
  1. Tez No: 331824
  2. Yazar: ZEHRA BURGUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NEJAT ÖZÜPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, Public Relations, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, tanıtım, turizmde iç ve dış tanıtım, turizmde tanıtım, Türkiye?nin dış tanıtımı, Tourism, publicity, internal and external publicity of tourism, publicity in tourism sector, Turkey's external publicity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Turizm sektörü dünyada en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerin başında gelmektedir. ?bacasız sanayi? olarak adlandırılan turizm, ülkelere sosyal, kültürel, ekonomik ve politik değerler kazandıran başlı başına bir endüstri haline gelmiştir. Ülkemiz bütün turizm türlerine ev sahipliği yapabilecek konumda olduğu için, uluslararası turizm taleplerini göz ardı etmemiz imkânsızdır. Bu talepleri arttırabilmek ve karşılayabilmek için tanıtım faaliyetleri zorunlu hale gelmektedir. Çağımızın iletişim ve teknoloji çağı olması, doğal olarak tanıtmayı ve tanıtmanın önemini de arttırmıştır. Çoğu ülkenin vazgeçilmez silahı haline gelen tanıtma, ülkelerin uluslararası pazarda rekabet edebilme gücünü de arttırmaktadır. Dış tanıtımdaki yetersizlikler aynı zamanda uluslararası ilişkilerde de yetersizliklere ve başarısızlıklara yol açabilmektedir. Ülkemizde, bir kalkınma aracı olarak görülen turizm sektörünü geliştirme yönündeki çalışmalar son yıllarda hız kazanmaya başlamıştır. 9. Kalkınma Planı?nda yer alan hedefler doğrultusunda tanıtma çalışmalarına ağırlık verilecektir. Böylelikle ülke imajının olumlu yönde güçlenmesi sağlanacak, dünya turizm pazarındaki sahip olduğu pay daha da büyüyecektir. Bu çalışma, tanıtım faaliyetlerinin turizm sektörü üzerindeki önemini vurgulamak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada Muğla?nın Fethiye ilçesini ziyaret eden İngiliz turistler ile anket uygulaması yapılmıştır. Anket formunda yer alan sorular, Türkiye?nin yurt dışındaki tanıtımının yeterliliğini ölçme düzeyinde hazırlanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye?nin yurt dışındaki tanıtımının etkinliği analiz edilerek, değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism Sector is one of the fastest growing and rising sectors in the world. Tourism called as ?Industry without Chimney?, has become a main industry which adds cultural, economical, political and social values to the countries. As our country is in a position to provide all types of tourism, It is impossible for us to ignore the demands of international tourism. In order to meet and increase these demands, publicity activities become compulsory. The fact that we are in an era of communication and technology; has increased the publicity and its importance. Publicity, which is an indispensable tool for most of the countries, also increases the competitive power of countries in the international market. Inadequacies in the external publicity leads to insufficiency and failure in international relationships. In our country,where tourism sector is regarded as a development tool, different studies in order to improve this sector have gained a speed in recent years According to objectives in ?9thDevelopment Plan? publicity works will be concentrated on. So that, the improvement of the country's image in a positive way will be achieved and the share that it has in the world?s tourism market will be increased.This study is prepared to emphasize the importance of publicity activities in the tourism sector. In this study, the British tourists who visit the town of Fethiye, Muğla were surveyed. The questions in the survey form were prepared to measure efficiency of Turkey's publicity qualify in abroad. As a result, the effectiveness of Turkey's publicity in abroad was evaluated by analysis.