Beklenen mal ve hakların haczi
The expected seizure of property and rights
- Tez No: 331832
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: haciz, mal, haklar
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tezimizin konusu beklenen mal ve hakların haczidir. Beklenen mal ve haklar için; kişinin malvarlığının aktifini artırmaya elverişli, mevcut bir hukuki olaya dayanan, henüz hak sahibinin malvarlığının aktifine dâhil olmamakla beraber, ilerde dâhil olması muhtemel bulunan malvarlığı haklarıdır, şeklinde bir tanımlama yapılabilir. Tezimizde genel olarak hacze değinilmiş, beklenen mal ve hakların haczi incelenmiş, beklenen mal ve hakların özellik gösterdiği bir kısım haller ve bunların hacizlerinin özellikleri ile haciz usulleri ele alındıktan sonra beklenen mal ve haklar açısından hacizde tertip ile haczedilmezlik kuralının beklenen mal ve hakların haczine etkisi değerlendirilmiştir. Bu yapılırken doktrinsel görüşler ve uygulamadaki durum açıklanarak çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is the expected seizure of property and rights. A definition could be provided for expected property and rights, in which it is said that they are property rights which are conducive to increasing ones property assets, are based on an existing legal event and that, while not yet included in the right owners property assets, are probable to be included in the future. The subject of seizure is touched upon in general, the expected seizure of property and rights is examined and after a number of cases in which expected property and rights show their features and their seizure methods have been addressed; organization in seizures in terms of property and rights as well as the effect that the non-seizable rule has on the seizure of expected property and rights have been evaluated in the thesis. During this process, doctrinal opinions and the situation in the application have been explained to deduce certain conclusions.Key Words; seizure, property, rights.