Sosyal sermaye teorileri ve sosyal sermaye kalkınma ilişkisi: Türkiye örneği
Social capital theories and relation between social capital and development: Turkey sample
- Tez No: 331848
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR BULUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Ekonomik Kalkınma, Sosyal Sermaye Ölçütleri, Türkiye de Sosyal Sermaye, Social Capital, Economic Growth, Social Capital Criteria, Social Capital in Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sosyal sermaye kavramı sosyoloji, iktisat ve siyaset bilimlerinin üzerine kafa yorduğu ve diğer sermaye türlerine nazaran çok daha yeni olan bir terimdir. 30 yıl kadar bir geçmişe sahip olan bu terim piyasa aktörlerinin ilişkileri ve bağlantılarının da sermaye olarak değerlendirilmesi gerektiğinden hareketle ortaya atılmıştır. 1990'lı yıllardan itibaren de kabul görmeye başlamıştır. Robert Putnam'ın ?Making Democracy Work? adlı çalışması bir dönüm noktası olarak görülmüştür. Diğer sermaye türlerinin bireye özgü özellikler ve becerilerin yanı sıra daha maddiyata dayalı özelliklerinden farklı olarak bireylere karşılıklı yarar ve koordinasyon sağlar. Bunun yardımı ile toplumda sosyo-ekonomik kalkınmayı teşvik eden ortak değerler, normlar ve ilişkileri kapsamaktadır. Bu tez çalışmasında söz konusu bilgiler ışığında ilişkilerin ve beraberliklerin, bağlantı ve ağların bireylerin yanı sıra kollektif açıdan da değer yaratan bir sermaye çeşidi olduğu kabulünden yola çıkılmıştır. Çalışmada ki asıl amaç, yapılan çalışmalar incelendikten sonra, sosyal sermaye ve ekonomik kalkınma arasındaki pozitif ilişki hipotezini ortaya çıkarabilmektir. Ayrıca sosyal sermayenin varlığı toplumları daha güvenli, daha başarılı, daha sağlıklı, daha iyi yönetilen topluluklar olması için katkıda bulunmaktadır.Bu dikkat çekici katkılarının etkisiyle yapılan bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm de sosyal sermaye kavramı teorik olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde kavramın düzey, tür ve bileşenleri analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde ekonomik kalkınma ve göstergeleri açıklanmış ve sosyal sermayenin diğer sermaye türleri ile olan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise kavramın ekonomik kalkınma ile olan ilişkisine değinilmiş ardından da ölçümü aşamasında gündeme gelen göstergeleri üzerinde durulmuştur. Ve Türkiye'nin sahip olduğu sosyal sermaye düzeyi hakkında bilgi edinmek için literatür çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe term social capital is a newer term than other capital terms, and deals with sociology, economics and political sciences. This term, which has approximately a 30-year past, has come up, since market relations of agent and connections also need to be evaluated as capital. Robert Putnam?s study ?Making Democracy Work? is accepted as a milestone. Social capital provides mutual benefits and coordination individuals unlike other capital types, which have individual specifications, skills and more material-based characteristics. With the help of this it covers common values, norms and relations which promote socio-economic development in community. In this study, the starting point is the acceptance of the relations and ties, connections and networks as a capital type, which creates value not only for individuals but also in a collective sense. The primary objective of this study is to determine the hypothesis of a positive relation between social capital and economic development after analyzing recent studies. Furthermore, the existence of social capital enables societies to be more secure, more successful, healthier and better managed communities.This study, which has been completed with the influence of these remarkable contributions, consists of four chapters. In the first chapter the term social capital has been discussed theoretically. In the second chapter levels, types and components of the term have been analyzed. In the third chapter economic development and its indicators have been described, and the relation between social capital and other capital types has been emphasized. In the fourth chapter the term?s relation with economic development has been mentioned and than the indicators, which have come up during its indication, have been focused on. And a literature review has been made to provide information about Turkey?s social capital level.