Abdurrahman Munif'in el-Eşcar ve İğtiyalu Merzuk adlı eserinin teknik ve tematik yönden incelemesi
Technical and thematical analysis of Abdelrahman Mounif's al-Ashjar wa-Ghtyal Marzuq
- Tez No: 331849
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAZIM ÜRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Arap Romanı, Abdurrahman Munif, Yabancılaşma, Modern Arabic Literature, Arabic Novel, Abdelrahman Mounif, Alienation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Roman türü ortaya çıktığı Avrupa kıtası dışındaki coğrafyalarda olduğu gibi Arap coğrafyasında da geç görünmüştür. Her ne kadar 19. asrın ikinci yarısı itibariyle ilk nüvelerini vermeye başlasa da, Modern Arap Romanının bir hüviyet ve tanınırlık kazanmaya başlaması, geçtiğimiz yüzyılın ortalarına kadar uzanmaktadır. Modern Arap Romanı, özellikle Necip Mahfuz'un Nobel Edebiyat Ödülünü almasıyla tüm dünyada adından söz ettirmeye başlamıştır.Modern Arap Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Abdurrahman Munîf (1933?2004) Arap romanının olgunlaşma döneminin bir yazarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazarın, Arap coğrafyasının önemli merkezlerinde uzun süre ikamet etmesi, bu coğrafyanın insanlarını tanıması ve büyük değişikliklerin meydana geldiği bir dönemde yaşamış olması göz önüne alındığında yetkin bir edebiyatçının ihtiyaç duyacağı şartlara sahip olduğu görülür. Munîf'in sahip olduğu bu imkânlara petrol üzerine yaptığı doktora ve Baas Partisi üyeliği ile aktif siyasette yer alması, yazarın yetkinliğini artıran diğer unsurlardandır.Roman yayımlamaya kırk gibi geç bir yaşta başlamış olan Abdurrahman Munîf, gerek ele aldığı konular gerekse gelenekselle moderni birleştirmeye çalıştığı anlatım teknikleriyle çok geçmeden dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.Başta ?Mudunu'l-Milh? olmak üzere, Ortadoğu coğrafyası ve petrol üzerinden oynanan oyunları romanlarına konu edinen yazar, bu çalışmaya konu olan ?el-Eşcâr ve İğtiyâlu Merzûk? romanında da; geçtiğimiz asırda, Arap insanının yaşadığı aidiyet sorunu, mağlubiyet duygusu ve bu coğrafyadaki siyasal iktidarların adaletsiz yönetimini gözler önüne serer.
Özet (Çeviri)
Novel which emerged in Europe later in the Arab geography as in other regions. Even if Modern Arabic Novel begin to give the first examples in the second half of the nineteenth century, ıt?s begin to gain an identity and recognition dates back to the middle of the last century. Especially, ıt has managed to attract attention all over the world that Nejib Mahfouz's winning the Nobel Prize Literature.Abdelrahman Mounif (1933?2004), is one of the most important figures in Modern Arabic Literature, emerges as a writer of the maturation period of the Arab novel. The author seems to have the qualifications required by a competent literary. Because the author have resided for a long time in the important centers of Arab geography and have recognized the people of this region and experienced that have occurred a period of big changes. It?s possible to show that among other factors that increase Mounif's competence that do a PhD in petroleum and membership to Baath Party.Abdelrahman Mounif, began to publish novels at the age of forty that ıt?s late, has managed to collect attention in a short time that both in terms of the themes and tried to combine storytelling techniques that with the traditional and the modern.Writer, focusing on the novels mainly“Mudunu'l-Milh”that are played on the games geography of oil and the Middle East, reveals living the problem of belonging to the Arab people, a sense of defeat, the unjust administration of the political powers in this region in the past century at we have worked on novel of“al-Ashjar wa-Ghtyal Marzuq”.