Bedene müdahalenin bir yolu olarak moda ve medyada sunulan beden algısı
The fashion as a way of the intervention for body and the perception of body presented in media
  1. Tez No: 331850
  2. Yazar: NURCAN PINAR EKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Beden, Kadın Dergileri, Kapitalizm, Tüketim Kültürü, Tüketim Toplumu, Medyada Bedenin Temsili, Cosmopolitan Dergisi, Âlâ Dergisi, Fashion, Body, Woman?s Magazines, Capitalism, ConsumptionCulture, Consumption Society, Representation of Body in Media, CosmopolitanMagazine, Âlâ Magazine
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 378
Özet
Çalışma kapsamında 2011 yılı temmuz-aralık ayları arasında yayınlanan Cosmopolitan ve Âlâ dergilerinin reklam ve moda sayfaları incelenmiştir. İlgili sayfalarda bedenin nasıl idealize edildiği ve kapitalist-patriarkal değerlerinsüzgecinden geçirilerek sunulduğu araştırılmış; bu doğrultuda modanın bedene nasıl müdahale ettiği içerik analizi yardımıyla elde edilen tablolarla ortaya konularak, Derrida?nın yapısökümcü analizi yardımıyla da tartışılmıştır. Buna göre, moda bedene yedi farklı açıdan müdahale etmektedir ve günümüztoplumlarında beden artık bir ?proje? olarak ele alınmaktadır. İncelenen dergiler hedef kitleleri ve içerikleri açısından iki uç gibi görünse de, moda bağlamında aynı şemsiyenin altında buluşmakta ve bedeni benzer idealler doğrultusunda dönüştürmeyi amaçlayan söylemler kullanmaktadır. Aynı kapitalist pazar şartları içinde faaliyet göstermek durumunda olandergilerin söylemleri, arkalarında yatan ideolojiye göre biçim değiştirse de, moda bağlamında nüveleri ortak özellikler taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In the scope of the Study, it has been examined the advertisement and fashionpages of Cosmopolitan and Âlâ magazines that were published until July toDecember 2011. In the concerned pages, it has been searched how the body isidealized and how it is presented after passing through the filter of capitalist-patriarchal values; in this way, putting forward how the fashion intervenes the bodywith the tables and by the content-analysis method, it has been discussed by the helpof Derrida?s deconstructionist analysis.Accordingly, the fashion intervenes the body with seven various aspects, andat the present day communities, the body is considered as a ?project? anymore.Although the magazines examines are seen as two different wings in terms of theirtarget groups and contents, they meet under the same umbrella in the context of thefashion and use some discourses that aim to transform the body into the direction ofthe similar ideals.Despite the recourses of the magazines, which are in the position of acting atthe same capitalist market conditions, shift the shape according to the ideology laidin their background, their cores carry common attributes in context of the fashion.