Osman Mazlûm ve Divânçesi (hayatı, edebî kişiliği ve eserleri)
Osman Mazlum and his Divance (life, his works and literary character)
- Tez No: 331851
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEVGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osman Mazlûm, Divânçe, 20. yüzyıl Klasik Türkmen Edebiyatı, Klasik Türk Edebiyatı, Osman Mazlum, Divançe, 20th Century Classical Turkmenian Literature, Classical Turkish Literature
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmanın konusu, 20. yüzyıl Irak Türkmen Klasik şairlerinden ``Osman Mazlûm ve Divânçesi''dir. Şairin kendi el yazısı ile yazdığı bir tek şiiri bulunmaktadır. Diğer şiirlerini yurt için ve yurt dışı çeşitli kaynaklardan, gazetelerden ve kitaplardan bir araya getirerek mürettep Divânçe'yi oluşturmaya çalıştık.Çalışmamız giriş ve üç bölüm şeklinde tertip edilmiştir. Giriş bölümünde Irak Türkmen Klasik edebiyatı konu edilmiştir. 20. yüzyılda Irak Türkmen edebiyatında kasîde, gazel, mesnevî, tahmîs, mersiye ve târîh düşürme hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin birinci bölümünde, kaynaklar ışığında Osman Mazlûm'un hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, Divânçe'nin genel hususiyetlerine değinilerek şekil ve muhteva özellikleri incelenmiştir. Son bölümde ise tezin esasını oluşturan ``Tenkidli Metin'' yer almaktadır. Ayrıca bu bölümde şairin aruz vezni dışındaki şiirleri de ele alınmıştır. Yurt içindeki ve yurt dışındaki kaynakları tarayarak Osman Mazlûm Divânçesi'ni oluşturmaya çalıştık. Şiirler Divân tertibine göre düzenlenmiştir. Son olarak elde edilen neticeler ``Sonuç'' başlığı altında sıralanmıştır, ayrıca çalışmamızı hazırlarken müracaat ettiğimiz eserler ``Kaynakça''da sunulmuştur ve çalışmamız ``Sözlük'' bölümüyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this thesis is Osman Mazlum who is one of the 20th century Iraqi Turkmenian classical poets and his Divançe, the collection of his systematically ordered poems. Only one poem written bu the poet with his own hand writing is available. It has been amimed to form the rearranged Divançe (The collection of systematically arranged poems belonging to the poet.) by gathering his other poems from both domestic and foreign sources, boks and newspapers.The thesis comprises of an introduction and three sections. Iraqi Turkmenian Classical Literature is the subject in the introduction part and some information has been given about ode, lyric, mesnevi, tahmis, elegy and date implication of the 20th century. In the light of the sources, Osman Mazlum?s life, his works and literary character are explained in the first section. In the second section of the paper, general characteristics of the Divançe are mentioned and features of its form together with the content are analyzed. In the last part the `Analyzed Text? which constitutes the base of the thesis is given. In this section, the poet?s poems other than the aruz prosody are handled as well. It has been intended to form Osman Mazlum?s Divançe by scanning both domestic and foreign sources. The poems have been ordered according to Divan scheme. Finally, the obtained consequences have been ordered under the title `Conclusion? and the sources which were consulted while writing the paper have been presented in `Bibliography? part and the thesis was completed in `Dictinoary? section.